Czekoladowe babeczki

Chwila słodkiej rozkoszy przy porannej kawie? Polecamy przepis na prawdziwie czekoladowe muffiny. Zachwycą domowników!

Zamiast czekolady, do śmietany możesz dodać pokruszone ciasteczka czekoladowe
Zamiast czekolady, do śmietany możesz dodać pokruszone ciasteczka czekoladowe123RF/PICSEL

Składniki

  • 200 g mąki pszennej
  • 40 g kakao
  • 200 g cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
  • szczypta soli
  • 80 g masła
  • 220 ml maślanki
  • 2 jajka
  • cukier wanilinowy
  • 30 czekoladowych ciasteczek markiz (składanych z kremem)
  • 250 ml śmietany kremówki 36 proc.
  • 200 g czekolady

Sposób przygotowania:

1. Mąkę, kakao, proszek do pieczenia, sodę, sól i oba cukry wymieszaj. Dodaj posiekane masło i połącz palcami.

2. Maślankę i jajka zmiksuj. Mokre składniki wlej do suchych i wymieszaj krótko, tylko do ich połączenia. Formę na muffinki wyłóż papilotkami. Na dnie każdej ułóż ciasteczko, wlej ciasto do 3/4 wysokości. Piecz około 25 minut w temperaturze 180°C. Ostudź.

3. Kremówkę podgrzej w małym garnuszku, zdejmij z ognia, a następnie dodaj posiekaną czekoladę. Odstaw na 2 minuty i wymieszaj na gładką masę. Ostudź, po czym włóż do lodówki na godzinę. Następnie ubijaj mikserem na sztywną masę.

4. Na gotowe babeczki wyciskaj krem za pomocą szprycy cukierniczej, dekoruj pozostałymi ciasteczkami.

Zobacz także:

Potrójnie czekoladowe muffinyStyl.pl
Świat & Ludzie
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?