Czekoladowe babeczki z kremem
Najlepsze muffiny czekoladowe z kremem.
Ciasto
Składniki: 4 jajka, 150 g cukru, 220 g miękkiego masła, 210 g mąki, 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, 4 łyżki kakao, 50 g gorzkiej czekolady
Formę do muffinek wykładamy papilotkami. Jajka, cukier, masło, mąkę, proszek do pieczenia i kakao miksujemy do gładkości. Czekoladę ścieramy na tarce i mieszamy z masą. Foremki napełniamy do połowy. Pieczemy w temperaturze 170ºC przez ok. 20 minut. Wyjmujemy i studzimy.
Krem
składniki: 250 g gorzkiej czekolady, 125 ml śmietany 30 proc., 70 g masła
Czekoladę, śmietanę i masło wkładamy do metalowej miski i ustawiamy na garnku z gotującą się wodą. Mieszamy intensywnie do połączenia się składników. Studzimy. Wstawiamy do lodówki na godzinę. Wyjmujemy. Ubijamy krem na puszystą masę. Przekładamy do szprycy i ozdabiamy muffinki.
04/2016 Rewia