Reklama

Czekoladowe brownie

Jak szybko przygotować pyszne ciasto z czekolady? Wystarczy wykorzystać dobrze sprawdzony przepis na brownie. To amerykańskie ciasto zachwyci każdego łasucha.

Krok 1

Przygotujmy: 2 tabliczki gorzkiej czekolady, 200 g masła, 100 g mąki, 2 szklanki cukru, 6 jajek.

Krok 2

Czekoladę pokruszmy i wrzućmy z masłem do metalowej miski. Postawmy ją na garnku z gotującą się wodą. Składniki muszą się rozpuścić. Mieszajmy je aż do uzyskania gładkiej masy. Ostudźmy.

Krok 3

Oddzielmy żółtka od białek. Z białek i szczypty soli ubijmy pianę na sztywno. Żółtka utrzyjmy z cukrem, dodajmy mąkę. Do masy z żółtek dodajmy ostudzoną czekoladę oraz pianę z białek. Zmiksujmy.

Reklama

Krok 4

Blachę prostokątną (40x25 cm) lub okrągłą (średnica ok. 22 cm) wyłóżmy pergaminem. Wylejmy ciasto. Pieczmy 20 minut w temperaturze 200°C. Ostudźmy i dopiero wtedy pokrójmy na kawałki.

04/2016 Rewia

Rewia
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy