Czekoladowe brownie
Jak szybko przygotować pyszne ciasto z czekolady? Wystarczy wykorzystać dobrze sprawdzony przepis na brownie. To amerykańskie ciasto zachwyci każdego łasucha.
Krok 1
Przygotujmy: 2 tabliczki gorzkiej czekolady, 200 g masła, 100 g mąki, 2 szklanki cukru, 6 jajek.
Krok 2
Czekoladę pokruszmy i wrzućmy z masłem do metalowej miski. Postawmy ją na garnku z gotującą się wodą. Składniki muszą się rozpuścić. Mieszajmy je aż do uzyskania gładkiej masy. Ostudźmy.
Krok 3
Oddzielmy żółtka od białek. Z białek i szczypty soli ubijmy pianę na sztywno. Żółtka utrzyjmy z cukrem, dodajmy mąkę. Do masy z żółtek dodajmy ostudzoną czekoladę oraz pianę z białek. Zmiksujmy.
Krok 4
Blachę prostokątną (40x25 cm) lub okrągłą (średnica ok. 22 cm) wyłóżmy pergaminem. Wylejmy ciasto. Pieczmy 20 minut w temperaturze 200°C. Ostudźmy i dopiero wtedy pokrójmy na kawałki.
04/2016 Rewia