Czekoladowe brownie z cukinii
Przepis na około 16 porcji.
Składniki
- 4 jajka (200 g)
- 2 średnie cukinie (800 g)
- 1 duży banan albo 2 małe (150 g)
- ½ szklanki mąki kokosowej (65 g)
- 6 łyżek kakao (60 g)
- 4 łyżki miodu (80 g)
- ½ łyżeczki ekstraktu waniliowego z laski wanilii (5 g)
- ½ łyżeczki soli himalajskiej (3 g)
- ½ łyżeczki sody oczyszczonej (3 g)
Przygotowanie:
Do miseczki wbijamy jajka, dodajemy rozgniecionego banana, miód i ekstrakt waniliowy. Dokładnie mieszamy ręcznie lub miksujemy w blenderze. Następnie dodajemy mąkę kokosową, kakao, sól i sodę oczyszczoną i znów dobrze mieszamy.
Cukinię ścieramy na drobnej tarce i dobrze odciskamy z soku. Odciśnięte cukinie dodajemy do ciasta i mieszamy łyżką. Tak powstałe ciasto przekładamy do okrągłej albo prostokątnej foremki i pieczemy w piekarniku przez 25-30 minut w 180°C. Co jakiś czas sprawdzamy patyczkiem, czy ciasto jest już suche.
Po upieczeniu odstawiamy brownie na około 15 minut do ostygnięcia, zanim wyciągniemy je z foremki. Ciasto można dodatkowo udekorować, posypując je startą gorzką czekoladą.
Przepis pochodzi z książki "Moc kokosa".