Przygotowanie:
Do miseczki wbijamy jajka, dodajemy rozgniecionego banana, miód i ekstrakt waniliowy. Dokładnie mieszamy ręcznie lub miksujemy w blenderze. Następnie dodajemy mąkę kokosową, kakao, sól i sodę oczyszczoną i znów dobrze mieszamy.
Cukinię ścieramy na drobnej tarce i dobrze odciskamy z soku. Odciśnięte cukinie dodajemy do ciasta i mieszamy łyżką. Tak powstałe ciasto przekładamy do okrągłej albo prostokątnej foremki i pieczemy w piekarniku przez 25-30 minut w 180°C. Co jakiś czas sprawdzamy patyczkiem, czy ciasto jest już suche.
Po upieczeniu odstawiamy brownie na około 15 minut do ostygnięcia, zanim wyciągniemy je z foremki. Ciasto można dodatkowo udekorować, posypując je startą gorzką czekoladą.
Przepis pochodzi z książki "Moc kokosa".