Czekoladowe ciasto z... buraków!
Przez lata podawane tylko jako zasmażana jarzynka, teraz brylują na salonach. Z buraków możesz wyczarować prawdziwe kulinarne cuda
Sposób przygotowania:
1. Wyszoruj, obierz i pokrój buraki w ćwiartki. Następnie rozgrzej piekarnik do 180 stopni C i piecz je przez około 20 minut, aż zmiękną.
2. Gdy buraki ostygną, zblenduj je.
3. Dodaj do buraków olej, cukier oraz jajka.
4. Przesiej przez sitko kakao, proszek do pieczenia i mąkę.
5. Połącz wszystkie składniki, a następnie zetrzyj na tarce o grubych oczkach połowę czekolady i dodaj ją do masy. Zmiksuj wszystko mikserem.
6. Wyłóż formę papierem do pieczenia i wylej ciasto.
7. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C i wstaw ciasto na około 50 minut. Wbij patyczek i jeśli będzie suchy, wyjmij ciasto. Pozostaw do ostygnięcia.
8. Stop w rondelku resztę czekolady. Gdy nieco ostygnie, polej nią ciasto. Podawaj, gdy polewa dobrze zastygnie.