Czekoladowe risotto na mleku z pieczonym rabarbarem, morelami, brzoskwiniami i wanilią
Nie macie pomysłu na pyszny bezglutenowy deser? Oto jeden z nich. Niezwykły!
Przygotowanie
1. Przekroić laskę wanilii i wyłuskać pestki, a następnie dodać wszystko do mleka.
2. Wsypać do mleka cukier i zagotować. Wyjąć laskę wanilii, dodać ryż i gotować na wolnym ogniu, aż ryż całkowicie wchłonie mleko.
3. Rozpuścić w kąpieli wodnej czekoladę i masło, po czym dodać do ryżu wraz z koniakiem i wymieszać. Przełożyć do pucharków. Wstawić do lodówki do ostygnięcia na co najmniej 30 min.
4. Umyć rabarbar, usunąć łyko i pokroić na 4-5-centymetrowe części. Posmarować brytfankę masłem i piec rabarbar w piekarniku przez 10-15 min w temperaturze 180°C. Wyjąć z piekarnika i zostawić po jednym
kawałku rabarbaru, a resztę zmiksować ze śmietaną i cukrem.
5. Umyć morele i brzoskwinie, osuszyć, przekroić, usunąć pestkę i pokroić w kostkę.
6. Śmietankę kremówkę ubić na sztywno.
7. Ryż w pucharkach polać na wierzchu musem, a następnie posypać pokrojonymi brzoskwiniami i morelami oraz malinami, ułożyć kawałek upieczonego rabarbaru i dodać kleks z bitej śmietany.
Czas przygotowania 60 min
Przepis pochodzi z książki Retrowarzywa"