Składniki:
2 jajka
80 g cukru
40 g mąki
25 g skrobi
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
750 g śmietany kremówki
Opakowanie cukru waniliowego
3 opakowania śmietan-fixu
150 g mielonych orzechów laskowych
100 g mlecznej czekolady
10 g tłuszczu kokosowego
15 g orzechów laskowych całych
50 g gorzkiej czekolady
50 g białej czekolady
Jajka rozdzielić. Białka ubić z 1,5 łyżki wody, dodając 50 g cukru. Wmieszać żółtka. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i skrobią. Połowę blachy do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia, kawałek folii aluminiowej zgiąć i umieścić przed papierem (aby blacha była podzielona na dwie części). Ciasto nałożyć na wyłożoną papierem część blaszki i piec w rozgrzanym do 200 st. C piekarniku ok. 8 minut.
Śmietanę ubić, dodając cukier waniliowy i 30 g cukru, oraz fix. Dodać mielone orzechy, schłodzić. Z biszkoptu zdjąć papier, ciasto umieścić w ramie i nałożyć śmietanę, odstawić na godzinę do lodówki. Mleczną czekoladę roztopić w gorącej kąpieli wraz z tłuszczem kokosowym, przestudzić i nałożyć na ciasto. Wstawić do lodówki na godzinę. Orzechy obtoczyć w pozostałej czekoladzie, odłożyć by zastygła. Gorzką i białą czekoladę roztopić i wylać na marmurową płytkę, tak by koroty lekko się przenikały, gdy zastygnie, ściągać wiórki za pomocą szpatułki. Ciasto dekorować wiórkami czekoladowymi i orzechami.
10 pomysłów na szybki obiad
Martha Stewart: 2 sekrety smażonego kurczaka
Proste potrawy z mięsa mielonego
12 największych błędów, jakie możesz popełnić podczas pieczenia ciasta