Czekoladowo-rabarbarowe crumble
Kompot, jakiś placek i ewentualnie sałatka, tyle zwykle znamy przepisów na rabarbar. Ciekawe połączenie z czekoladą i kruszonką odświeży tę wiosenną nowalijkę.
Składniki
- 900 g świeżego rabarbaru pociętego na 2,5 cm kawałki
- skórka otarta z ½ pomarańczy
- 125 g cukru
- sok z ½ cytryny
- 75 g zimnego masła
- 150 g mąki
- 150 g brązowego cukru
- 90 g kakao
Przygotowanie:
Rozgrzej piekarnik do 180°C. Do naczynia żaroodpornego wrzuć rabarbar i posyp go skórką pomarańczową wraz z cukrem. Wlej sok z pomarańczy, a następnie całość przykryj folią aluminiową i piecz w piekarniku około 25 minut (mniej, jeżeli rabarbar był cienki).
Utrzyj ze sobą masło, cukier i mąkę do uzyskania konsystencji kruszonki. Wmieszaj kakao.
Wyciągnij rabarbar i zdejmij folię. Na wszystko równomiernie wysyp przygotowaną kruszonkę. Piecz kolejne 25-30 minut do czasu gdy kruszonka się zapiecze a sok z rabarbaru wymiesza się z kakao tworząc sos czekoladowy.
Podawaj z bitą śmietaną i lodami waniliowymi.
Propozycje wiosennych potraw prosto z Wielkiej Brytanii wniosą na nasze stoły powiew nowości połączonej z dobrą, europejską kulinarną tradycją. Oglądaj program "Luke Nguyen w Zjednoczonym Królestwie" w kwietniu w weekendy o 14:00 na antenie Polsat Food Network.