Reklama

Czekoladowo-rabarbarowe crumble

Kompot, jakiś placek i ewentualnie sałatka, tyle zwykle znamy przepisów na rabarbar. Ciekawe połączenie z czekoladą i kruszonką odświeży tę wiosenną nowalijkę.

Składniki

  • 900 g świeżego rabarbaru pociętego na 2,5 cm kawałki
  • skórka otarta z ½ pomarańczy
  • 125 g cukru
  • sok z ½ cytryny
  • 75 g zimnego masła
  • 150 g mąki
  • 150 g brązowego cukru
  • 90 g kakao

Przygotowanie:

Rozgrzej piekarnik do 180°C. Do naczynia żaroodpornego wrzuć rabarbar i posyp go skórką pomarańczową wraz z cukrem. Wlej sok z pomarańczy, a następnie całość przykryj folią aluminiową i piecz w piekarniku około 25 minut (mniej, jeżeli rabarbar był cienki).  

Utrzyj ze sobą masło, cukier i mąkę do uzyskania konsystencji kruszonki. Wmieszaj kakao. 

Wyciągnij rabarbar i zdejmij folię. Na wszystko równomiernie wysyp przygotowaną kruszonkę. Piecz kolejne 25-30 minut do czasu gdy kruszonka się zapiecze a sok z rabarbaru wymiesza się z kakao tworząc sos czekoladowy.  

Reklama

Podawaj z bitą śmietaną i lodami waniliowymi. 

Propozycje wiosennych potraw prosto z Wielkiej Brytanii wniosą na nasze stoły powiew nowości połączonej z dobrą, europejską kulinarną tradycją. Oglądaj program "Luke Nguyen w Zjednoczonym Królestwie" w kwietniu w weekendy o 14:00 na antenie Polsat Food Network.


Styl.pl/materiały prasowe
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy