Czekoladowy fondant
Niebiański deser z roztopioną czekoladą. Domownicy będą zachwyceni!
Składniki
- 4 jajka i 4 żółtka
- 175 g czekolady gorzkiej
- 80 g mąki ( plus łyżka do posypania foremek)
- 175 g masła
- 1 pomarańcza
- 50 g uprażonych płatków migdałowych
- 4 łyżki cukru
Sposób przygotowania:
Czekoladę łamiemy na kostki i rozpuszczamy razem z masłem w kąpieli wodnej. Jajka wbijamy do miski, dodajemy cukier, sól i krótko miksujemy, ok. 2 min. mikserem na puszystą masę. Następnie dodajemy mąkę i masę czekoladową. Całość delikatnie mieszamy. Foremki smarujemy dokładnie masłem i prószymy mąką (nadmiar wysypujemy). Wlewamy ciasto do foremek i pieczemy przez 8 min w 180 stopniach. Po wyciągnięciu odstawiamy na talerzyk. W rondelku rozpuszczamy cukier, dodajemy filety pomarańczy i je karmelizujemy. Wykładamy przy i na foundancie. Na wierzch możemy posypać płatki migdałów. Smacznego!