Czosnek w miodowej marynacie
Wyśmienite kiszonki i marynaty. Smakiem tych warzyw będziesz się cieszyć w zimowe dni.
Sposób przygotowania:
1. Czosnek obierz z łupin. Do garnka wlej ocet jabłkowy oraz wodę. Dodaj miód, sól oraz sok z cytryny.
2. Zagotuj. Dodaj ząbki czosnku oraz zioła prowansalskie. Gotuj około 5 min. Do czystych, wyparzonych słoików włóż ząbki czosnku i wlej marynatę. Pasteryzuj w garnku z wodą ok. 5 minut.
Rada: Możesz przygotować czosnek marynowany w winie. Do garnka wlej 350 ml białego wytrawnego wina oraz 100 ml octu. Dodaj 2 łyżki cukru i 1 łyżeczkę soli. Zagotuj. 8 główek czosnku podziel na ząbki. Wrzuć do marynaty, gotuj 5 min. Przełóż do słoiczków. Zapasteryzuj.
Zobacz także: