Reklama

Czosnek w miodowej marynacie

Wyśmienite kiszonki i marynaty. Smakiem tych warzyw będziesz się cieszyć w zimowe dni.

Składniki

  • 8-10 główek czosnku
  • 1 szklanka octu jabłkowego
  • 1 szklanka wody
  • 2-3 łyżeczki miodu
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1-2 łyżeczki ziół prowansalskich

Sposób przygotowania:

1. Czosnek obierz z łupin. Do garnka wlej ocet jabłkowy oraz wodę. Dodaj miód, sól oraz sok z cytryny.

2. Zagotuj. Dodaj ząbki czosnku oraz zioła prowansalskie. Gotuj około 5 min. Do czystych, wyparzonych słoików włóż ząbki czosnku i wlej marynatę. Pasteryzuj w garnku z wodą ok. 5 minut. 

Rada: Możesz przygotować czosnek marynowany w winie. Do garnka wlej 350 ml białego wytrawnego wina oraz 100 ml octu. Dodaj 2 łyżki cukru i 1 łyżeczkę soli. Zagotuj. 8 główek czosnku podziel na ząbki. Wrzuć do marynaty, gotuj 5 min. Przełóż do słoiczków. Zapasteryzuj.

Reklama

Zobacz także:


Świat & Ludzie
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy