Reklama

Czosnkowa z szynką


Składniki

  • 2 główki czosnku
  • 5 dag mielonych migdałów
  • 2 plasterki szynki
  • 1 cebula
  • 6 kromek chleba
  • 2 pomarańcze
  • 1 szkl. śmietany 22 proc.
  • 3/4 l warzywnego bulionu
  • 2 łyżki oleju
  • sól, pieprz
  • 4 gałązki kolendry

Przygotowanie:

1. Główki czosnku rozdzielić  na ząbki, nie obierać  (4 ząbki zostawić). Rozłożyć  na blaszce, piec 30 minut w temp. 180°C. Wyjąć, obrać, przecisnąć przez praskę. Pomarańcze sparzyć, zetrzeć skórkę, przekroić, wycisnąć sok.
2. Cebulę posiekać, zeszklić  na 1 łyżce oleju. Dodać  migdały. Zalać śmietaną i bulionem, gotować na małym ogniu 10 min. Chleb pokroić, wrzucić do zupy. Dodać czosnek i sok pomarańczowy, zmiksować,  zagotować, doprawić.

3. Resztę czosnku pokroić w plasterki, zrumienić na oleju. Zupę dekorować czosnkiem, kolendrą i szynką.

Reklama


Twoje Imperium
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy