Reklama

Czosnkowy kurczak

Pieczone lub smażone już samym zapachem skusi domowników. I zwykle znika w kilka minut.

Składniki

  • 1 kurczak
  • po 1/2 zielonej, czerwonej i żółtej papryki
  • 75 dag ziemniaków
  • 1 cukinia
  • 10 dag pomidorów suszonych
  • 2 cebule
  • 1 główka czosnku
  • 1 cytryna
  • 4 gałązki rozmarynu
  • 5 dag parmezanu
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1 strąk chili
  • sól, pieprz

Kurczaka umyć, oczyścić. Z soku z cytryny, połowy posiekanego rozmarynu, 1/2 główki przeciśniętego przez praskę czosnku, 1 łyżki oleju, soli i pieprzu zrobić marynatę. Natrzeć nią kurczaka w środku i z wierzchu, piec w temp. 200°C przez 1 godz.

Warzywa umyć, ziemniaki i cebule obrać, pokroić w sporą kostkę, paprykę i cukinię na kawałki, czosnek obrać, podzielić na ząbki. Warzywa wymieszać, obłożyć nimi piekącego się kurczaka po 30 min od rozpoczęcia pieczenia, polać je łyżką oleju. 

Zrobić sos: zmiksować suszone pomidory, starty parmezan, umyte i oczyszczone z pestek chili, resztę oleju, sól, pieprz. Oblać nim kurczaka i warzywa na 15 min przed zakończeniem pieczenia. Gotowe danie podawać udekorowane rozmarynem.

Reklama

Zobacz także:

Twoje Imperium
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy