Czosnkowy kurczak
Pieczone lub smażone już samym zapachem skusi domowników. I zwykle znika w kilka minut.
Kurczaka umyć, oczyścić. Z soku z cytryny, połowy posiekanego rozmarynu, 1/2 główki przeciśniętego przez praskę czosnku, 1 łyżki oleju, soli i pieprzu zrobić marynatę. Natrzeć nią kurczaka w środku i z wierzchu, piec w temp. 200°C przez 1 godz.
Warzywa umyć, ziemniaki i cebule obrać, pokroić w sporą kostkę, paprykę i cukinię na kawałki, czosnek obrać, podzielić na ząbki. Warzywa wymieszać, obłożyć nimi piekącego się kurczaka po 30 min od rozpoczęcia pieczenia, polać je łyżką oleju.
Zrobić sos: zmiksować suszone pomidory, starty parmezan, umyte i oczyszczone z pestek chili, resztę oleju, sól, pieprz. Oblać nim kurczaka i warzywa na 15 min przed zakończeniem pieczenia. Gotowe danie podawać udekorowane rozmarynem.
Zobacz także: