Daj szpinakowi szansę!

Zanurzanie pieczarek  w wodzie albo mycie pod kranem osłabia ich aromat. Ocal go przy pomocy kucharskiej sztuczki: tylko je przetrzyj wilgotnym papierowym ręcznikiem!
Zanurzanie pieczarek w wodzie albo mycie pod kranem osłabia ich aromat. Ocal go przy pomocy kucharskiej sztuczki: tylko je przetrzyj wilgotnym papierowym ręcznikiem! 123RF/PICSEL

Faszerowane pieczarki

Składniki

  • 8 bardzo dużych pieczarek
  • 35 dag liści szpinaku
  • 1 duży pomidor
  • 15 dag kremowego sera
  • 1 cebula
  • 1/2 szklanki śmietany 22 proc.
  • 1/2 szklanki bulionu
  • po 2 łyżki masła i oleju
  • 5 dag parmezanu
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/2 cytryny
  • sól, pieprz, majeranek, gałka muszkatołowa
Po pokrojeniu łososia zostaje na dłoniach niemiły zapach. By się go pozbyć, dokładnie umyj ręce, a potem natrzyj je sokiem z cytryny
Po pokrojeniu łososia zostaje na dłoniach niemiły zapach. By się go pozbyć, dokładnie umyj ręce, a potem natrzyj je sokiem z cytryny123RF/PICSEL

Lasagne z łososiem i cukinią

Składniki

  • 50 dag lasagne
  • 25 dag filetów z łososia
  • 75 dag mrożonego szpinaku
  • 35 dag sera ricotta
  • 1/2 szkl. śmietany 18 proc.
  • 1 cukinia
  • 1 łyżeczka mąki kukurydzianej
  • sól
  • 4 gałązki bazylii
  • 4 dag parmezanu
  • 2 łyżki oleju
By makaron pozostał sprężysty, nie odcedzaj go na sicie i nie przelewaj wodą, tylko wyciągnij nitki z garnka za pomocą specjalnej łyżki lub szczypiec
By makaron pozostał sprężysty, nie odcedzaj go na sicie i nie przelewaj wodą, tylko wyciągnij nitki z garnka za pomocą specjalnej łyżki lub szczypiec123RF/PICSEL

Spaghetti w sosie z awokado

Składniki

  • 40 dag spaghetti
  • 20 dag wędzonego łososia
  • 20 dag liści szpinaku
  • 10 dag śmietankowego sera
  • 1 dojrzałe awokado
  • 6 gałązek bazylii
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 limonka
  • 1 łyżka oliwy
  • sól, pieprz
Aby danie było bardziej pożywne, możemy do niego wykorzystać: podsmażone ziemniaki, które np. zostały z wczorajszego obiadu, skrawki szynki, tarty żółty ser albo pleśniowy
Aby danie było bardziej pożywne, możemy do niego wykorzystać: podsmażone ziemniaki, które np. zostały z wczorajszego obiadu, skrawki szynki, tarty żółty ser albo pleśniowy123RF/PICSEL

Perski omlet

Składniki

  • 10 dag mrożonego szpinaku w liściach
  • 6 jajek
  • 1 granat
  • 1 pęczek kolendry
  • 2 średnie pory
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • 1/2 pęczka koperku
  • 1 pęczek dymki
  • 2 łyżki mąki
  • 10 dag orzechów włoskich
  • 2 łyżki oleju słonecznikowego
  • sól, pieprz, ocet jabłkowy, gałka muszkatołowa
Do nadzienia można też użyć szpinaku mrożonego: bardzo praktyczna jest gotowa mieszanka ze śmietaną
Do nadzienia można też użyć szpinaku mrożonego: bardzo praktyczna jest gotowa mieszanka ze śmietaną123RF/PICSEL

Naleśnikowe zawijańce

Składniki

  • 60 dag szpinaku
  • 10 dag fety
  • 20 dag mąki
  • po 1 szkl. mleka i wody
  • 4 jajka
  • 4 duże pomidory
  • 1 cebula
  • 2 szklanki bulionu
  • 1/2 szklanki soku pomidorowego
  • 5 dag pestek słonecznika
  • po 2 łyżki śmietany i oliwy
  • l 4 łyżki oleju l 1 ząbek czosnku l sól, pieprz, zioła prowansalskie
Jeśli nie dostaniesz w sklepie sera ricotty, nie martw się. Równie dobrze do zrobienia kulek nadaje się ser feta
Jeśli nie dostaniesz w sklepie sera ricotty, nie martw się. Równie dobrze do zrobienia kulek nadaje się ser feta123RF/PICSEL

Szpinakowe kulki z ricottą

Składniki

  • 15 dag liści szpinaku
  • 2 cebule
  • 20 dag białego czerstwego pieczywa
  • 10 dag parmezanu
  • 40 dag sera ricotta
  • 4 jajka
  • 2 ząbki czosnku
  • 7 łyżek masła
  • 1 łyżka bułki tartej
  • 3 łyżki mąki kukurydzianej
  • sól, pieprz
Gotowe w pół godziny
Gotowe w pół godziny123RF/PICSEL

Zielona zupa krem

Składniki

  • 10 dag szpinaku
  • 3 szklanki bulionu
  • 30 dag ziemniaków
  • 1 por
  • 1 cebula
  • 1/2 szklanki śmietany 22 proc.
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki oliwy
  • sól
Twoje Imperium
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?