Daj szpinakowi szansę!
Kojarzy ci się z burą papką z dzieciństwa? Spokojnie: możesz go odczarować! To tylko kwestia dobrego przepisu!
Faszerowane pieczarki
Składniki
- 8 bardzo dużych pieczarek
- 35 dag liści szpinaku
- 1 duży pomidor
- 15 dag kremowego sera
- 1 cebula
- 1/2 szklanki śmietany 22 proc.
- 1/2 szklanki bulionu
- po 2 łyżki masła i oleju
- 5 dag parmezanu
- 1 ząbek czosnku
- 1/2 cytryny
- sól, pieprz, majeranek, gałka muszkatołowa
1. Szpinak oczyścić, potem wrzucić na chwilę do wrzącej, osolonej wody. Cebulę i czosnek obrać, posiekać. Pomidora umyć, usunąć nasiona i pokroić w drobną kosteczkę. Pieczarki oczyścić. Nóżki odciąć, drobno posiekać, wrzucić na rozgrzany olej na patelni.
2. Cebulę i czosnek dołożyć do posiekanych nóżek pieczarek, dusić pod przykryciem 5 min. Dołożyć szpinak, pomidor, śmietanę, kremowy serek oraz bulion. Wymieszać wszystko, doprawić solą, pieprzem, gałką muszkatołową i majerankiem.
3. Kapelusze posolić, wypełnić farszem z patelni i posypać obficie parmezanem. Umieścić w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym masłem. Zapiekać ok. 40 min w temp. 200°C. Podawać gorące z cząstkami cytryny, udekorowane świeżym majerankiem.
Lasagne z łososiem i cukinią
Składniki
- 50 dag lasagne
- 25 dag filetów z łososia
- 75 dag mrożonego szpinaku
- 35 dag sera ricotta
- 1/2 szkl. śmietany 18 proc.
- 1 cukinia
- 1 łyżeczka mąki kukurydzianej
- sól
- 4 gałązki bazylii
- 4 dag parmezanu
- 2 łyżki oleju
1. Pozostawić szpinak do rozmrożenia. Ugotować arkusze lasagne według instrukcji. Cukinię pokroić w plasterki. Ser ricotta, śmietanę i mąkę wymieszać i doprawić. Bazylię posiekać. Łososia pokroić w cienkie plasterki.
2. Cukinię dusić na łyżce oleju 3 minuty, dodać szpinak, bazylię i sól. Dno naczynia do pieczenia nasmarować olejem, wyłożyć płatami makaronu. Rozprowadzić krem z ricotty i śmietany, szpinak z cukinią, ułożyć kawałki łososia. Przykryć warstwą płatów i znów wyłożyć wszystkie składniki. Przykryć płatami lasagne, polać sosem, posypać parmezanem. Piec 40 min w temp. 200°C.
Spaghetti w sosie z awokado
Składniki
- 40 dag spaghetti
- 20 dag wędzonego łososia
- 20 dag liści szpinaku
- 10 dag śmietankowego sera
- 1 dojrzałe awokado
- 6 gałązek bazylii
- 2 ząbki czosnku
- 1 limonka
- 1 łyżka oliwy
- sól, pieprz
1. Czosnek posiekać, szpinak dokładnie oczyścić, osączyć. Bazylię opłukać, oderwać liście, odłożyć kilka do dekoracji, resztę posiekać. Limonkę umyć i sparzyć, zetrzeć skórkę na tarce, przekroić, wycisnąć sok.
2. Liście szpinaku dusić na oliwie, aż zmiękną. Posolić i dodać serek śmietankowy.
3. Obrać awokado, usunąć z niego pestkę, miąższ pokroić. Wrzucić do kielicha blendera. Dodać startą skórkę z limonki, soki, czosnek i poszatkowaną bazylię.
4. Makaron ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Zachować 2/3 szklanki wody z gotowania. Wlać ją do blendera, dodać szpinak. Doprawić solą i pieprzem. Zmiksować. Z powstałym sosem wymieszać makaron, ułożyć na nim wędzonego łososia. Udekorować odłożonymi liśćmi bazylii.
Perski omlet
Składniki
- 10 dag mrożonego szpinaku w liściach
- 6 jajek
- 1 granat
- 1 pęczek kolendry
- 2 średnie pory
- 1/2 pęczka natki pietruszki
- 1/2 pęczka koperku
- 1 pęczek dymki
- 2 łyżki mąki
- 10 dag orzechów włoskich
- 2 łyżki oleju słonecznikowego
- sól, pieprz, ocet jabłkowy, gałka muszkatołowa
1. Rozmrozić szpinak, grubo go posiekać. Koperek, natkę pietruszki, dymkę oraz kolendrę opłukać, osuszyć za pomocą ręcznika papierowego, następnie też grubo posiekać. Umyć dokładnie pory, oczyścić i pokroić na drobne pierścienie.
2. Rozgrzać olej na patelni. Pokrojoną dymkę razem ze szpinakiem oraz porami krótko poddusić. Dodać poszatkowane zioła. Dusić na małym ogniu przez 5 minut, przestudzić.
3. W dużej misce ubić jajka, dodać do nich mąkę. Doprawić solą, pieprzem, octem jabłkowym oraz gałką muszkatołową. Dodać szpinak z porami i ziołami. Dokładnie wymieszać.
4. Masę wylać na głęboką patelnię. Smażyć na małym ogniu, po 4 minutach przykryć patelnię pokrywką, trzymać na ogniu jeszcze ok. 4 minut. Wyłuskać nasiona granatu, orzechy grubo pokroić. Posypać omlet orzechami i ziarnami granatu, pokroić na kawałki.
Naleśnikowe zawijańce
Składniki
- 60 dag szpinaku
- 10 dag fety
- 20 dag mąki
- po 1 szkl. mleka i wody
- 4 jajka
- 4 duże pomidory
- 1 cebula
- 2 szklanki bulionu
- 1/2 szklanki soku pomidorowego
- 5 dag pestek słonecznika
- po 2 łyżki śmietany i oliwy
- l 4 łyżki oleju l 1 ząbek czosnku l sól, pieprz, zioła prowansalskie
1. Zmiksować jajka, mleko, wodę, mąkę, posolić, odstawić na 30 minut.
2. Na łyżce oliwy zeszklić posiekaną cebulę, dodać pokrojone pomidory, doprawić, krótko dusić. Wlać bulion i sok, dusić 5 minut.
3. Przeciśnięty przez praskę czosnek zeszklić na pozostałej oliwie, dodać pokrojony szpinak i ser. Wlać śmietanę, doprawić.
4. Usmażyć naleśniki na oleju, nadziać szpinakiem, podawać z sosem. Posypać uprażonymi pestkami.
Szpinakowe kulki z ricottą
Składniki
- 15 dag liści szpinaku
- 2 cebule
- 20 dag białego czerstwego pieczywa
- 10 dag parmezanu
- 40 dag sera ricotta
- 4 jajka
- 2 ząbki czosnku
- 7 łyżek masła
- 1 łyżka bułki tartej
- 3 łyżki mąki kukurydzianej
- sól, pieprz
1. Szpinak umyć, oczyścić, pokroić. Obrać cebulę i czosnek, posiekać. Rozpuścić 2 łyżki masła na patelni, zeszklić cebulę i czosnek.
2. Chleb rozdrobnić. Wymieszać ricottę i jajka, dodać cebulę, czosnek, chleb, bułkę tartą, parmezan. Wymieszać ze szpinakiem. Doprawić. Zostawić na 30 minut.
3. Z masy formować 8 kulek, obtoczyć w mące. Gotować w osolonej wodzie, na małym ogniu, 8 minut od wypłynięcia. Odcedzić, polać masłem.
Zielona zupa krem
Składniki
- 10 dag szpinaku
- 3 szklanki bulionu
- 30 dag ziemniaków
- 1 por
- 1 cebula
- 1/2 szklanki śmietany 22 proc.
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki oliwy
- sól
1. W garnku zeszklić na oliwie pokrojoną cebulę. Oczyścić dokładnie por, odciąć liście. Białą część przekroić wzdłuż, pokroić na plasterki. Wrzucić do garnka, posolić i podsmażać, co chwilę mieszając przez 3-4 minuty. Dodać obrane i pokrojone ziemniaki, wymieszać i smażyć przez minutę.
2. Wlać gorący bulion, zagotować na większym ogniu. Zmniejszyć ogień, przykryć i gotować do miękkości warzyw. Dodać czosnek, szpinak, wymieszać i zmiksować. Podawać ze śmietaną.