Dania rodem z PRL-u. O jakich warto przypomnieć?

Dzisiaj zdecydowałam, by podzielić się z wami kilkoma przepisami, które w moim subiektywnym przekonaniu, najbardziej oddają klimat PRL-u. Muszę przyznać, że nie tylko z sentymentu, chętnie “wracam” do ich smaku i niejednokrotnie przygotowuję. Oto kilka z nich.

Dania z PRL dziś smakują również dobrze
Dania z PRL dziś smakują również dobrzearchiwum prywatne

Zapiekanka - wiecznie “żywy" symbol PRL-u

Kiedy chodziłam do szkoły, to wybór fast-foodów był zdecydowanie mniejszy, niż teraz. Jednym z nielicznych były proste zapiekanki z pieczarkami, serem i keczupem. Obecnie co prawda możemy kupić je na przykład w Krakowie na Kazimierzu - wybór dodatków jest bardzo duży. Nie ukrywam jednak, że ten podstawowy, prosty smak z moich czasów szkolnych bardzo mi odpowiada. Zapiekanki, jak za dawnych lat, przygotowuję więc bardzo często w domu. Nie muszę chyba dodawać, że przyrządzenie zapiekanek jest naprawdę bardzo proste. Oto przepis.

Malwa z babcinego ogrodu. Kwiaty pomogą na ból gardła i brzuchaInteria.tv

Składniki

  • mini bagietka lub sztangielka
  • 400g pieczarek
  • 1 cebula
  • masło klarowane
  • sól
  • pieprz
  • 100 g sera żółtego w kawałku

Do podania

  • ketchup i sos czosnkowy
  • szczypiorek
Zapiekanka to propozycja dla małych i dużych smakoszy
Zapiekanka to propozycja dla małych i dużych smakoszyarchiwum prywatne

Opis przygotowania: 

Mini bagietkę przeciąć wzdłuż na pół, każdą połowę posmarować masłem. Ułożyć na blasze z papierem do pieczenia i wstawić na kilka minut do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C (w piecyku włączyć funkcję grillowania).

Cebulę obrać i pokroić w kostkę, pieczarki zetrzeć na tarce jarzynowej. Masło roztopić na patelni, wrzucić pokrojoną cebulę. Gdy zacznie się złocić wrzucić grzyby. Przyprawić solą i pieprzem. Wymieszać i usmażyć.

Ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Na zarumienionych połówkach bagietki rozłożyć pieczarkowy farsz. Posypać serem. Zapiec w piekarniku (180 st. C, funkcja grillowania). Podawać z ketchupem lub sosem czosnkowym. Obficie posypać posiekanym szczypiorkiem.

Galaretka była obowiązkową pozycją w imprezowym menu PRL
Galaretka była obowiązkową pozycją w imprezowym menu PRLarchiwum prywatne

Innym, popularnym daniem barowym była galaretka drobiowa lub wieprzowa. Poniżej dzielę się przepisem na tę wieprzową, ale jeśli wolicie, to możecie zrobić analogicznie tylko z wykorzystaniem drobiu. Osobiście robię jedną dużą galaretkę w tortownicy, a następnie, po zastygnięciu, dzielę na porcje. Równie dobrze można jednak użyć kokilek i od razu zrobić pojedyncze porcje.

Składniki

  • 2 nóżki wieprzowe
  • 1 golonka
  • 6 liści laurowych
  • 8 ziarenek ziela angielskiego
  • 3 marchewki
  • 2 pietruszki
  • jajka przepiórcze
  • groszek zielony konserwowy
  • sól
  • pieprz

Do podania

  • cytryna
  • ocet
  • chrzan

Przygotowanie:

Mięso umyć i oczyścić. Przełożyć do garnka, zalać wodą, przyprawić liściem laurowym i zielem angielskim. Przykryć i zagotować. Zdjąć szumowiny i gotować pod przykryciem na małym gazie przez 4 godziny.

Warzywa obrać, dodać do nóżek i golonki. Przyprawić solą i pieprzem. Przykryć i gotować przez godzinę.

Nóżki i golonkę wyjąć i wystudzić. Mięso oddzielić od kości. Warzywa pokroić w kostkę. Ułożyć w tortownicy. Dorzucić groszek oraz jajka ugotowane na twardo. Zalać przecedzonym, zimnym wywarem. Wstawić do lodówki na całą noc. Podawać pokrojone na kawałki - z octem, cytryną, chrzanem i ćwikłą.

Panierowana mortadela to pomysł na kryzysowy obiad
Panierowana mortadela to pomysł na kryzysowy obiad123RF/PICSEL

Ci, którzy żyli w czasach PRL-u na pewno kojarzą mortadelę. Obecnie jest ona zdecydowanie mniej popularna, a szkoda! Poniżej dzielę się z wami przepisem na mortadelkę panierowaną - klasyk z tamtych czasów. Równie dobrze można panierować też plastry sera żółtego.

Składniki

  • 4 plastry mortadeli lub sera żółtego
  • 2 jajka
  • ½ szklanki bułki tartej
  • olej do smażenia

Do podania

  • 4 jajka sadzone
  • ziemniaki z wody
  • marchewka z groszkiem

Przygotowanie:

Plastry mortadeli zanurzyć w roztrzepanym jajku i obtoczyć w bułce tartej. Usmażyć z obu stron na mocno rozgrzanym oleju. Podobnie przygotować i usmażyć ser żółty.

Podawać z ziemniakami z wody, jajkiem sadzonym lub poszetowym oraz marchewką z groszkiem.

Marchewka z groszkiem, tak jak w przypadku powyższego przepisu, była wówczas bardzo powszechnym dodatkiem do wielu dań. Oto, jak przygotować ten dodatek.

Składniki

  • 5 marchewek
  • 1 szklanka groszku mrożonego lub świeżego
  • 1 łyżka mąki
  • 2 łyżki masła
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka soku z cytryny

Przygotowanie:
Marchewkę obrać i pokroić w kostkę. Wsypać do miski. Oprószyć mąką i wymieszać. Podsmażyć na patelni - na maśle. Podlać odrobiną wody. Wsypać groszek. Posolić. Wymieszać i dusić przez chwilę. Zakwasić sokiem z cytryny.

Desery rodem z PRL-u, proste i smaczne

Kogel-mogel to sama słodycz
Kogel-mogel to sama słodyczarchiwum prywatne

Mimo braku wielu składników, jakie kiedyś były niedostępne, a obecnie możemy kupić w sklepach, wykorzystywało się to, co akurat było pod ręką, by tworzyć desery. Jednym z typowych, który często robię w domu, był kogel-mogel.

Składniki

  • 6 żółtek
  • 6 łyżek cukru
  • 6 łyżek soku z cytryny
  • owoce sezonowe (np. porzeczki, maliny, poziomki, borówki)

Opis przygotowania:

Jajka sparzyć wrzątkiem. Żółtka oddzielić od białek. Przełożyć do miski i utrzeć z cukrem.

Gdy zbieleją, dodać sok wyciśnięty z cytryny i miksować jeszcze przez chwilę. Kogel-mogel przełożyć do szklanych pojemników na przykład małych słoików. Do każdego dać trochę malin, porzeczek, poziomek i borówek. Udekorować koglem-moglem oraz owocami.

Deser leniuszek ma nie tylko świetny smak, ale i atrakcyjny wygląd
Deser leniuszek ma nie tylko świetny smak, ale i atrakcyjny wyglądarchiwum prywatne

Inną propozycją deseru jest tak zwany “leniuch". Oto przepis.

Składniki

  • 250 g masła
  • 4 łyżki kakao
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka wody
  • 1 filiżanka espresso
  • 500 g mleka w proszku
  • 200 g herbatników
  • garść migdałów
  • 1 kieliszek rumu
  • cukier puder do dekoracji

Przygotowanie:

Masło roztopić. Dodać kakao, następnie cukier. Wymieszać. Dolać wodę oraz espresso. Po wystudzeniu partiami dodać mleko w proszku. Uprażone wcześniej migdały posiekać, herbatniki pokruszyć, dosypać do masy. Dolać rum i dokładnie wymieszać. Za pomocą folii spożywczej zrobić zgrabne wałki. Wstawić do lodówki. Po ok. 4 godzinach wyjąć, zdjąć w folię, oprószyć cukrem pudrem, zawinąć w szary papier (tak, by część leniucha wystawała), przewiązać rafią. Podawać pokrojone w krążki.

Moi drodzy, dania rodem z PRL-u często zdecydowanie różnią się od tych, które obecnie cieszą się popularnością. Uważam jednak, że niektóre potrawy z tamtego okresu zdecydowanie nie powinny odchodzić do lamusa, dlatego też zachęcam was do przygotowania wybranych z prezentowanych przeze mnie propozycji.