Reklama

Potrawy na upały. Na co warto postawić?

W Polsce nie mamy tylu upalnych dni co chociażby na południu Europy, jednak zdarza się, że dokucza nam skwar. Zwłaszcza ostatnimi czasy pogoda naprawdę potrafi zaskoczyć wyjątkowo wysokimi temperaturami. Co wówczas robimy? Szukamy sposobów, by się ochłodzić. Przebywamy w cieniu i chętnie wskakujemy do basenu, ale pod kątem kulinarnym również odpowiednio “reagujemy”. Jakie potrawy i napoje sprawdzą się, gdy temperatura znacząco wzrasta?

Nawodnienie to podstawa. Warto stawiać na coś więcej niż tylko wodę

Podstawową kwestią, o jakiej musimy pamiętać w upalne dni, jest nawadnianie się. Wystarczy woda, ale przy odrobinie wysiłku można wzbogacić ją o cytrusy i miętę - będzie smakowała znacznie lepiej! Po taki “napój" chętniej sięgamy zarówno my, jak i dzieci. Do dzbanka można dodać plasterki cytryny, limonki oraz pomarańczy. Jeśli zaś chodzi o miętę, to możemy wrzucić nie tylko same listki, ale całe łodygi. Im więcej dodatków, tym bardziej aromatyczny napój. 

Od czasu do czasu można też pokusić się o zrobienie lemoniady. Poniżej znajdziecie przepis na truskawkową.

Reklama

Składniki

  • 500 g truskawek
  • 1 cytryna
  • kilka listków mięty
  • 1 litr wody gazowanej
  • 3 łyżki cukru trzcinowego

Składniki Dodatki

  • kostki lody
  • świeża mięta
  • kilka truskawek

Opis przygotowania

Truskawki umyć pod zimną, bieżącą wodą i pozbawić szypułek. Wrzucić do naczynia, dodać sok z cytryny, cukier i listki mięty. Zmiksować blenderem na gładką masę. Powstałą pulpę wlać do dzbanka i dolać gazowanej zimnej wody. Zamieszać.
Podawać w szklankach z lodem i cząstkami truskawek.

Zobacz również: Ewa Wachowicz: Cukinia w roli głównej. Co można z niej przygotować?

Zupy zdecydowanie na tak, ale... niekoniecznie na ciepło

My, Polacy, uwielbiamy zupy. O ile zimą sięgamy po gęste, konkretne i rozgrzewające, o tyle latem chętnie przygotowujemy chłodniki oraz zupy owocowe. Tymi drugimi najchętniej zajadają się dzieci, ja natomiast bardzo lubię chłodniki. Podzielę się z wami przepisem na gazpacho, takie, jakie jadłam w Hiszpanii.

Składniki

  • 500 g pomidorów
  • 1 ogórek
  • 1 papryka
  • 1 cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 3 łyżki octu winnego
  • 3 kromki białego chleba bez skórki
  • 100 ml oliwy z oliwek
  • 1 szklanka wody
  • sól
  • biały pieprz
  • oliwki
  • 1 gałązka świeżego tymianku

Opis przygotowania:

Kromki chleba pokruszyć na małe kawałki (bez skórki) do miski i zalać wodą. Pomidory naciąć i wrzucić na moment do wrzątku, po czym przełożyć do zimnej wody (łatwiej się je obiera) i pozbawić skórki.

Pokroić na mniejsze kawałki i wrzucić do miksera. Ogórka obrać, pokroić na kawałki i dodać do pomidorów. Paprykę pozbawić gniazd nasiennych, pokroić na mniejsze kawałki i dorzucić do reszty warzyw. Dodać cebulę. Dolać oliwę i ocet, dodać namoczony chleb i czosnek. Zmiksować na gładki krem. Doprawić solą i odrobiną białego pieprzu. Podawać z oliwkami pokrojonymi w krążki. Można przyprawić świeżym tymiankiem.

Latem niezbyt chętnie sięgamy też po tłuste i mięsne potrawy. W sezonie, kiedy pod dostatkiem świeżych warzyw, to właśnie one najczęściej stanowią podstawę posiłków. Osobiście uwielbiam młode, polskie ziemniaki. Są wyjątkowo smaczne. Doskonale komponują się z kwaśnym mlekiem albo jajkiem sadzonym oraz mizerią. Ziemniaki jadam też na zimno. Wówczas kroję je w grube plastry, wysypuję na talerz, solę i zalewam gęstą śmietaną.

Jeśli gotujemy ziemniaki, to dodajmy kilka dodatkowych. Później zrobimy z ich udziałem pyszną sałatkę.

Składniki

  • 6 średnich młodych ziemniaków
  • 6 ogórków małosolnych
  • 2 jajka
  • 1 młoda cebula wraz ze szczypiorem
  • sól
  • pieprz

Składniki Sos

  • 2 łyżki majonezu
  • 2 łyżki śmietany
  • 1 łyżka musztardy

Opis przygotowania:

Ugotowane ziemniaki i jajka na twardo pokroić w grubą kostkę. Wrzucić do miski. Cebulę pokroić w półplasterki, szczypior posiekać. Dodać do miski, posolić, przyprawić pieprzem i wymieszać.

Zrobić sos, Śmietanę połączyć z majonezem i musztardą.  Przełożyć do miski i ponownie wymieszać. Wstawić do lodówki na ok. godzinę, aby smaki się “przegryzły". 

Zobacz również: Ewa Wachowicz: Dania jednogarnkowe. Przepisy, które zawsze się sprawdzają

Deser - coś, czego nie może zabraknąć niezależnie od pogody

Jeśli na zewnątrz upał, to pierwsze na myśl przychodzą nam lody. W sklepach pod dostatkiem różnych rodzajów, jednak polecam zrobić je samodzielnie. Moja dzisiejsza propozycja będzie nieco egzotyczna - to lody kokosowe podane na ananasie.

Składniki

  • 400 ml mleczka kokosowego
  • 400 ml jogurtu greckiego
  • 4 łyżki cukru trzcinowego
  • 4 łyżki syropu z agawy

Składniki Do podania

  • ananas
  • listki melisy

Składniki Sos karmelowy

  • 100 g cukru
  • 50 g masła
  • 100 ml śmietanki 36%

Opis przygotowania:

Mleczko i jogurt przełożyć do miski. Posłodzić cukrem trzcinowym i syropem z agawy. Dobrze zmiksować. Masę przełożyć do pojemnika i wstawić do zamrażarki na cztery godziny, co pół godziny dokładnie mieszając.

Podawać na grillowanym ananasie (plastry wystarczy opiec na patelni grillowej). Udekorować sosem karmelowym i melisą.

Sos karmelowy przygotować w następujący sposób. Cukier roztopić na patelni. Zdjąć z ognia. Do gorącego karmelu dodać masło. Wymieszać. Postawić na kuchence i na małym ogniu połączyć ze śmietanką. Wystudzić.

Moi drodzy, latem nasz jadłospis ulega znacznej zmianie. Mamy ochotę na lżejsze i bardziej orzeźwiające potrawy. Nie możemy jednak pomijać posiłków, albo w ogóle o nich zapominać (co niestety się zdarza, gdy na zewnątrz zbyt gorąco), zwłaszcza, że to właśnie teraz w naszych ogrodach i na straganach mnóstwo różnego rodzaju świeżych produktów. Zdecydowanie warto je wykorzystać. Są smaczne, aromatyczne i bardzo zdrowe.

Zobacz również: Prosty przepis na śliwowicę. Babcine remedium na rozmaite dolegliwości


Styl.pl
Dowiedz się więcej na temat: lato
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy