Sezon na grzyby czas start! Jak je kulinarnie wykorzystać?

Warto wykorzystać grzybowy sezon
Warto wykorzystać grzybowy sezonarchiwum prywatne
Ślad węglowy i jedzenie. Brytyjska restauracja chce poprawić sytuacjęINTERIA.TVAFP

Proste potrawy z "grzybowym twistem"

Grzyby podkręcą smak codziennych potraw
Grzyby podkręcą smak codziennych potrawarchiwum prywatne

Składniki

  • jajka
  • kawałek słoniny
  • garść dowolnych grzybów
  • odrobina mleka
  • sól do smaku
  • szczypior
Koniak podkręci smak zupy grzybowej
Koniak podkręci smak zupy grzybowejarchiwum prywatne

Składniki

  • 1 kg prawdziwków i podgrzybków
  • 1 łyżka masła
  • 1 kieliszek koniaku
  • 1½ l wywaru jarzynowego
  • sól
  • pieprz
  • 200 ml śmietany
  • natka pietruszki
  • grzanki
Risotto z prawdziwkami to uczta
Risotto z prawdziwkami to ucztaarchiwum prywatne

Składniki

  • 2 szklanki ryżu do risotto
  • 200 g prawdziwków
  • 1 cebula
  • 2 kieliszki białego wytrawnego wina
  • 1 l bulionu warzywnego
  • 100 g parmezanu
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 2 gałązki tymianku
  • sól
  • pieprz
  • oliwa i masło do smażenia
Idealna jajecznica? Tylko z dodatkiem świeżych, leśnych grzybów!
Idealna jajecznica? Tylko z dodatkiem świeżych, leśnych grzybów!123RF/PICSEL

Składniki

  • 300 g leśnych grzybów
  • 1 duża cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 gałązki rozmarynu
  • 200 ml śmietanki 30%
  • 150 ml wina białego wytrawnego
  • sól
  • pieprz
  • masło klarowane do smażenia
Dobrym pomysłem jest połączenie ryb i grzybów
Dobrym pomysłem jest połączenie ryb i grzybówarchiwum prywatne

Składniki

  • 2 filety rybne (np. dorsz, sandacz)
  • ½ kg prawdziwków
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżeczka majeranku
  • ½ łyżeczki soli
  • ½ łyżeczki pieprzu
  • 1 łyżka masła
  • olej do smażenia

Dekoracja

  • kwiatki nasturcji

Salsa

  • 10 ogórków małosolnych
  • 3 łyżki musztardy francuskiej
  • 1 cebula czerwona
  • skórka otarta z cytryny
  • garść natki pietruszki
  • sól
  • pieprz