Reklama

Sezon na grzyby czas start! Jak je kulinarnie wykorzystać?

Końcem lata i początkiem jesieni polskie lasy obfitują w grzyby. Uwielbiam je zbierać i wykorzystywać w kuchni. Kiedy więc tylko mam na to czas, udaję się na wycieczkę - znalezienie pięknego okazu to naprawdę dużo radości. Mam też przyjaciela, Przemka, który jest zapalonym grzybiarzem i praktycznie co roku obdarowuje mnie koszem przeróżnych grzybów. Dzisiaj podpowiem wam, co z nimi robię.

Czy wiecie, że jeszcze do XIX wieku potrawy z grzybów były jedzone głównie przez biedniejszą część społeczeństwa? Oczywiście arystokraci sięgali po takie jak prawdziwki czy trufle, ale cieszące się współcześnie popularnością “maślaki" raczej nie trafiłyby do ich jadłospisu. Obecnie dania z grzybami należą raczej do tych luksusowych. Między innymi ze względu na to, że o dobre, leśne grzyby wcale nie tak łatwo!

Zobacz również: Dania jednogarnkowe, które zawsze się sprawdzają

Reklama

Proste potrawy z "grzybowym twistem"

Niemal cała moja rodzina uwielbia grzyby. Zdarza się, że umawiamy się na wspólne wycieczki w ich poszukiwaniu. Zaraz po powrocie do domu, jeśli akurat mamy szczęście i zbiory okazały się udane, kroimy grzyby i podsmażamy na patelni z dodatkiem masła, soli oraz śmietany. Taka prosta potrawa to ulubione danie mojej bratanicy.

Któż z nas, przynajmniej od czasu do czasu, nie jada jajecznicy na śniadanie? A jeśli dodacie do niej grzyby leśne, to gwarantuję wam, że będzie smakowała doskonale, bardzo oryginalnie. Poniżej przepis.

Składniki

  • jajka
  • kawałek słoniny
  • garść dowolnych grzybów
  • odrobina mleka
  • sól do smaku
  • szczypior

Opis przygotowania:

Słoninę pokroić w kostkę, wytopić na patelni. Gdy zrobią się skwarki, dodać pokrojone grzyby (gdy są to kurki to nawet w całości) i usmażyć. Jajka wybić do miski. Posolić i roztrzepać. Wlać trochę mleka, wymieszać, przelać na patelnię i usmażyć jajecznicę. Podawać z posiekanym szczypiorem.

Zobacz również: Cukinia w roli głównej. Co można z niej przygotować?

W sezonie często decyduję się też na przygotowanie zupy grzybowej. Aby podkręcić jej smak, dodaję mocny trunek - koniak. Alkohol podczas gotowania odparuje, ale smak pozostanie. Poniżej przepis.

Składniki

  • 1 kg prawdziwków i podgrzybków
  • 1 łyżka masła
  • 1 kieliszek koniaku
  • 1½ l wywaru jarzynowego
  • sól
  • pieprz
  • 200 ml śmietany
  • natka pietruszki
  • grzanki

Przygotowanie:

Grzyby oczyścić szczoteczką i pokroić na kawałki. Przełożyć do garnka i przesmażyć na maśle. Podlać koniakiem, odparować. Następnie zalać ciepłym wywarem. Wszystko razem zagotować pod przykryciem. Zabielić śmietaną, zahartowaną odrobiną gorącej zupy. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Na talerzu udekorować natką pietruszki. Podawać z grzankami (całe kromki).

Najszlachetniejszymi grzybami są dla mnie prawdziwki. Jednym z moich ulubionych dań jest risotto właśnie z ich udziałem.

Składniki

  • 2 szklanki ryżu do risotto
  • 200 g prawdziwków
  • 1 cebula
  • 2 kieliszki białego wytrawnego wina
  • 1 l bulionu warzywnego
  • 100 g parmezanu
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 2 gałązki tymianku
  • sól
  • pieprz
  • oliwa i masło do smażenia

Przygotowanie:

Na dużą głęboką patelnię (może być też garnek o grubym dnie) wlać dwie łyżki oliwy i dać łyżkę masła. Wsypać drobno posiekaną cebulę i przez chwilę dusić na małym ogniu. Dodać drobno posiekany czosnek i dusić dalej - tak, by zawartość patelni się nie przyrumieniła.

Gdy cebula zmięknie, podkręcić ogień i wsypać ryż. Na dość dużym ogniu podsmażać ziarenka do momentu, aż staną się szkliste. Wlać wino, wymieszać. Zmniejszyć ogień - mieszając od czasu do czasu. Gdy ryż wchłonie wino, dolać pół szklanki wywaru jarzynowego (koniecznie musi być gorący, by nie zgasić gotowania). Wymieszać. Gdy płyn się wchłonie, dolać kolejną porcję i robić tak do momentu, aż ryż będzie miękki (ok. 15 minut).

W tym czasie na osobnej patelni podsmażyć na łyżce masła pokrojone prawdziwki (dość duże kawałki). Doprawić solą, pieprzem i świeżym tymiankiem (same listki). Gdy ryż się ugotuje (powinien być al dente) zdjąć patelnię z ognia, dodać usmażone grzyby, łyżkę masła i starty parmezan. Wymieszać i przykryć, zostawić pod przykryciem na ok. 2 minuty. Dodać pokrojoną natkę pietruszki. Podawać na głębokim talerzu, udekorować płatkami parmezanu i natką pietruszki.

Zobacz również: Ewa Wachowicz: Kolory lata na talerzu

Wracając z lasu z koszykiem pełnym grzybów nie mogę się powstrzymać, aby przynajmniej z części nie zrobić sosu grzybowego. Taki sos zajadamy solo, z domowym chlebem, ale idealnie nadaje się też do makaronów, placków ziemniaczanych czy gołąbków. Oto przepis.

Składniki

  • 300 g leśnych grzybów
  • 1 duża cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 gałązki rozmarynu
  • 200 ml śmietanki 30%
  • 150 ml wina białego wytrawnego
  • sól
  • pieprz
  • masło klarowane do smażenia

Opis przygotowania:

Na patelni rozgrzać masło. Wrzucić pokrojoną w kostkę cebulę. Gdy się zezłoci, dodać oczyszczone i pokrojone grzyby. Dorzucić pokrojony w plasterki czosnek. Wymieszać. Podlać winem. Gdy alkohol odparuje, przyprawić solą i pieprzem. Wlać śmietankę. Wymieszać i zredukować.

Dobry kulinarny mariaż to połączenie ryby i grzybów. I takim przepisem chcę się z wami podzielić.

Składniki

  • 2 filety rybne (np. dorsz, sandacz)
  • ½ kg prawdziwków
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżeczka majeranku
  • ½ łyżeczki soli
  • ½ łyżeczki pieprzu
  • 1 łyżka masła
  • olej do smażenia

Składniki Dekoracja

  • kwiatki nasturcji

Składniki Salsa

  • 10 ogórków małosolnych
  • 3 łyżki musztardy francuskiej
  • 1 cebula czerwona
  • skórka otarta z cytryny
  • garść natki pietruszki
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Rybę pokroić tak, by powstały zgrabne romby. W miseczce wymieszać oregano, majeranek, sól i pieprz. W tak przygotowanych przyprawach obtoczyć kawałki ryby.

Przygotować salsę ogórkową. Ogórki pokroić w półplasterki. Przełożyć do miski. Dodać musztardę francuską, drobno posiekaną cebulę, skórkę otartą z cytryny oraz drobno pokrojoną natkę pietruszki. Przyprawić solą i pieprzem. Wymieszać i odstawić.

Na patelni rozgrzać łyżkę masła. Usmażyć oczyszczone i pokrojone grzyby. Gdy zaczną się rumienić, przyprawić solą i pieprzem. Na drugiej patelni usmażyć przygotowane wcześniej kawałki filetów rybnych - na mocno rozgrzanym oleju. Odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Na talerza nałożyć trochę salsy ogórkowej. Na niej położyć 2-3 kawałki ryby, a dookoła usmażone grzyby. Udekorować kwiatami nasturcji.

Sezon na grzyby w Polsce rozpoczyna się już w kwietniu i trwa do listopada. Najczęściej możemy jednak natknąć się na nie pod koniec sierpnia i we wrześniu. Zachęcam do wspólnego grzybobrania z całą rodziną - to doskonała i satysfakcjonująca rozrywka.

Styl.pl
Dowiedz się więcej na temat: Ewa Wachowicz | Ewa Wachowicz przepisy | grzyby
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy