Dania jednogarnkowe. Przepisy, które zawsze się sprawdzają
Dania jednogarnkowe posiadają wiele zalet. Jak sama nazwa wskazuje, do ich wykonania, oprócz określonych produktów spożywczych, wystarczy tylko garnek. Całość przygotujemy bowiem w jednym naczyniu. Co więcej, takie potrawy można przyrządzić wcześniej, kiedy mamy na to czas, a później tylko odgrzać przed podaniem. Istnieje wiele przepisów na dania jednogarnkowe mięsne i bezmięsne – poniżej znajdziecie kilka moich propozycji.
Chciałabym zacząć od klasyka kuchni francuskiej - wołowiny po burgundzku. Niektórzy uważają ją za najlepszą na świecie. Samo przygotowanie nie jest trudne, jednak wymaga zaopatrzenia się w dobrej jakości składniki i... cierpliwości. Proces ten wymaga czasu. Tak to już jest w przypadku wołowiny, jeśli chcemy, by "rozpływała się w ustach".
Potrawę można podać z dowolnym pieczywem, ale jeśli danie ma być zbliżone do oryginału - proponuję bagietkę.
Zobacz również: Ewa Wachowicz: Cukinia w roli głównej
Opis przygotowania:
Boczek pokroić w kostkę. Zrumienić w naczyniu żaroodpornym (odpowiednia to tego jest np. gęsiarka), mieszając od czasu do czasu. W razie potrzeby dodać nieco smalcu.
Do wytopionego boczku dorzucić pokrojone w plastry marchewki. Gdy się skarmelizują, wrzucić pokrojoną w kostkę cebulę. Wymieszać, dodać pokrojony w kostkę por. Podsmażyć. Dorzucić posiekany czosnek, jeszcze raz wymieszać i dodać wołowinę pokrojoną w dużą kostkę.
Gdy mięso obsmaży się z każdej strony, podlać winem. Dodać brandy i przecier pomidorowy. Przyprawić liściem laurowym i świeżym tymiankiem, oprószyć solą i pieprzem. Wymieszać. Zalać ciepłym bulionem. Przykryć i wstawić na 2 godziny do piekarnika rozgrzanego do 170 st. C.
Pół godziny przed końcem pieczenia wyjąć z piekarnika. Dorzucić szalotki i pieczarki, przykryć i ponownie wstawić do piekarnika. Podawać z bagietką.
Jeśli macie ochotę na nieco lżejsze danie mięsne, to proponuję potrawkę z indyka z warzywami.
Przygotowanie:
Mięso pokroić w plastry, przyprawić z obu stron solą i pieprzem. Oprószyć curry. Przełożyć do zamykanego naczynia, skropić oliwą, wymieszać, przykryć i na godzinę wstawić do lodówki.
Na dnie naczynia do zapiekania ułożyć młode marchewki (lub marchewkę pokrojoną w grube słupki). Na marchewce położyć różyczki brokułu i kalafiora. Przyprawić słodką papryką. Skropić oliwą, podlać winem. Przyprawić świeżym tymiankiem (można użyć suszonego). Na warzywach ułożyć zamarynowane mięso, na każdy kawałek dać trochę masła.
Piec przez pół godziny w temp. 180 st. C.
Po wyjęciu udekorować posiekaną kolendrą. Podawać z cząstkami cytryny.
Zobacz również: Ewa Wachowicz: Kolory lata na talerzu
Na pewno niejednokrotnie jedliście fasolkę po bretońsku. Dzisiaj proponuję zrobić ją z dodatkiem białej kiełbasy. Oto przepis.
Przygotowanie:
Fasolę wypłukać, zalać wodą i zostawić do namoczenia (najlepiej na całą noc). Następnego dnia odcedzić, wlać świeżą wodę, posolić, przyprawić zielem angielskim i liściem laurowym, przykryć i gotować do miękkości.
Boczek pokroić w kostkę i wytopić na patelni. Dorzucić cebulę oraz kiełbasę. Pod koniec dodać drobno posiekany czosnek. Gdy się podsmaży, zalać winem i odparować. Przełożyć do garnka z fasolą. Wymieszać i wszystko razem gotować przez chwilę. Wlać passatę pomidorową. Posłodzić miodem. Przyprawić roztartym w dłoniach majerankiem i gotować jeszcze przez kilkanaście minut.
Zobacz również: Ile dodać soli do ogórków małosolnych?
Jak już wspomniałam, w łatwy sposób przygotujemy też jednogarnkowe dania wegetariańskie. Co powiecie na bigos wege? Powiem wam, że smakuje on nawet tym z moich znajomych, którzy na ogół jedzą mięso. Na pewno warto spróbować!
Przygotowanie:
Kapustę pokroić, przełożyć do garnka i zalać bulionem. Podgotować. Dorzucić pokrojone w plastry marchewki, przyprawić zielem angielskim i liściem laurowym. Przykryć i gotować aż zmięknie.
Na rozgrzanej oliwie podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę. Dodać posiekany czosnek. Po chwili dorzucić pokrojone pomidory. Poddusić i przełożyć do garnka z kapustą. Dodać pokrojone pieczarki i podgrzewać przez kilkanaście minut. Pod koniec dodać przecier pomidorowy. Przyprawić solą i pieprzem.
Przed podaniem dorzucić posiekany koperek. Na talerzu udekorować kiełkami.
Na sam koniec mam dla was jeszcze jedną propozycję na przygotowanie dania bezmięsnego - to bakłażany zapiekane pod parmezanem.
Przygotowanie:
Na patelni rozgrzać oliwę, zeszklić posiekaną cebulę. Pomidory sparzyć i obrać ze skórki. Pokroić w kostkę i wrzucić na patelnię. Przyprawić roztartym w dłoniach oregano, kurkumą oraz solą i pieprzem. Wymieszać i odparować.
Bakłażany pokroić w plastry. Ułożyć na desce i oprószyć solą. Gdy pokryją się "rosą", osuszyć ręcznikiem papierowym. Skropić oliwą. Opiec na suchej patelni grillowej i ułożyć na dnie naczynia do zapiekania. Posypać pokrojonym czosnkiem. Nałożyć sos pomidorowy. Na sosie ułożyć kolejne plastry bakłażana, posypać czosnkiem, pokryć sosem. Na sosie ułożyć pokrojoną w plastry i poszarpaną w dłoniach mozzarellę. Posypać tartym parmezanem.
Zapiec w piekarniku (przez ok. 20 minut). Podawać w naczyniu do zapiekania. Udekorować listkami bazylii.
Moi drodzy, dania jednogarnkowe to doskonała opcja dla tych, którzy cenią sobie "kuchnię praktyczną". Są stosunkowo proste w przygotowaniu i bez problemu można je serwować nawet przez kilka dni - oczywiście w zależności od potrawy. Zachęcam was do ich przygotowywania szczególnie teraz, latem, kiedy jak najwięcej czasu chcemy spędzać na świeżym powietrzu, niekoniecznie zaś w kuchni.