Reklama

Reklama

Dania jednogarnkowe. Przepisy, które zawsze się sprawdzają

Dania jednogarnkowe posiadają wiele zalet. Jak sama nazwa wskazuje, do ich wykonania, oprócz określonych produktów spożywczych, wystarczy tylko garnek. Całość przygotujemy bowiem w jednym naczyniu. Co więcej, takie potrawy można przyrządzić wcześniej, kiedy mamy na to czas, a później tylko odgrzać przed podaniem. Istnieje wiele przepisów na dania jednogarnkowe mięsne i bezmięsne – poniżej znajdziecie kilka moich propozycji.

Pyszny klasyk kuchni francuskiej - dla miłośników wołowiny

Chciałabym zacząć od klasyka kuchni francuskiej - wołowiny po burgundzku. Niektórzy uważają ją za najlepszą na świecie. Samo przygotowanie nie jest trudne, jednak wymaga zaopatrzenia się w dobrej jakości składniki i... cierpliwości. Proces ten wymaga czasu. Tak to już jest w przypadku wołowiny, jeśli chcemy, by "rozpływała się w ustach".

Potrawę można podać z dowolnym pieczywem, ale jeśli danie ma być zbliżone do oryginału - proponuję bagietkę. 

Zobacz również: Ewa Wachowicz: Cukinia w roli głównej

Reklama

Składniki

  • 1,5 kg wołowiny jak na gulasz
  • 150 g boczku
  • 2 marchewki
  • 1 cebula
  • 1 por
  • 2 ząbki czosnku
  • 500 ml czerwonego wina wytrawnego
  • 250 ml bulionu wołowego
  • 2 łyżki brandy
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego
  • 2 liście laurowe
  • kilka gałązek tymianku
  • sól
  • pieprz
  • garść szalotek
  • garść małych pieczarek

Składniki Do podania

  • Bagietka

Opis przygotowania:

Boczek pokroić w kostkę. Zrumienić w naczyniu żaroodpornym (odpowiednia to tego jest np. gęsiarka), mieszając od czasu do czasu. W razie potrzeby dodać nieco smalcu.

Do wytopionego boczku dorzucić pokrojone w plastry marchewki. Gdy się skarmelizują, wrzucić pokrojoną w kostkę cebulę. Wymieszać, dodać pokrojony w kostkę por. Podsmażyć. Dorzucić posiekany czosnek, jeszcze raz wymieszać i dodać wołowinę pokrojoną w dużą kostkę.

Gdy mięso obsmaży się z każdej strony, podlać winem. Dodać brandy i przecier pomidorowy. Przyprawić liściem laurowym i świeżym tymiankiem, oprószyć solą i pieprzem. Wymieszać. Zalać ciepłym bulionem. Przykryć i wstawić na 2 godziny do piekarnika rozgrzanego do 170 st. C.

Pół godziny przed końcem pieczenia wyjąć z piekarnika. Dorzucić szalotki i pieczarki, przykryć i ponownie wstawić do piekarnika. Podawać z bagietką.

Jeśli macie ochotę na nieco lżejsze danie mięsne, to proponuję potrawkę z indyka z warzywami. 

Składniki

  • 500 g fileta z piersi indyka
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżeczka curry
  • oliwa
  • 2 duże marchewki lub kilkanaście młodych
  • 1 mały brokuł
  • 1 mały kalafior
  • 1 łyżka słodkiej papryki
  • pół szklanki białego wytrawnego wina
  • świeży tymianek
  • trochę masła

Składniki Do podania

  • pęczek kolendry
  • cytryna

Przygotowanie:

Mięso pokroić w plastry, przyprawić z obu stron solą i pieprzem. Oprószyć curry. Przełożyć do zamykanego naczynia, skropić oliwą, wymieszać, przykryć i na godzinę wstawić do lodówki.

Na dnie naczynia do zapiekania ułożyć młode marchewki (lub marchewkę pokrojoną w grube słupki). Na marchewce położyć różyczki brokułu i kalafiora. Przyprawić słodką papryką. Skropić oliwą, podlać winem. Przyprawić świeżym tymiankiem (można użyć suszonego). Na warzywach ułożyć zamarynowane mięso, na każdy kawałek dać trochę masła.

Piec przez pół godziny w temp. 180 st. C.

Po wyjęciu udekorować posiekaną kolendrą. Podawać z cząstkami cytryny.

Zobacz również: Ewa Wachowicz: Kolory lata na talerzu

Fasolka po bretońsku w oryginalnej formie

Na pewno niejednokrotnie jedliście fasolkę po bretońsku. Dzisiaj proponuję zrobić ją z dodatkiem białej kiełbasy. Oto przepis.

Składniki

  • 400 g fasoli "Piękny Jaś" (masa przed namoczeniem)
  • 200 g surowego boczku wędzonego
  • 400 g białej kiełbasy
  • 2 cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 kieliszek białego wina wytrawnego
  • 1½ szklanki przecieru pomidorowego
  • 1 łyżka miodu
  • kilka ziarenek ziela angielskiego
  • 2 listki laurowe
  • 1 łyżeczka majeranku
  • sól

Przygotowanie:

Fasolę wypłukać, zalać wodą i zostawić do namoczenia (najlepiej na całą noc). Następnego dnia odcedzić, wlać świeżą wodę, posolić, przyprawić zielem angielskim i liściem laurowym, przykryć i gotować do miękkości.

Boczek pokroić w kostkę i wytopić na patelni. Dorzucić cebulę oraz kiełbasę. Pod koniec dodać drobno posiekany czosnek. Gdy się podsmaży, zalać winem i odparować. Przełożyć do garnka z fasolą. Wymieszać i wszystko razem gotować przez chwilę. Wlać passatę pomidorową. Posłodzić miodem. Przyprawić roztartym w dłoniach majerankiem i gotować jeszcze przez kilkanaście minut. 

Zobacz również: Ile dodać soli do ogórków małosolnych?

Nie tylko mięso - dania jednogarnkowe dla tych, którzy mięsa nie jedzą

Jak już wspomniałam, w łatwy sposób przygotujemy też jednogarnkowe dania wegetariańskie. Co powiecie na bigos wege? Powiem wam, że smakuje on nawet tym z moich znajomych, którzy na ogół jedzą mięso. Na pewno warto spróbować!

Składniki

  • 1 kapusta włoska
  • 1,5 l bulionu warzywnego
  • 3 marchewki
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • 1 cebula
  • 1 łyżka oliwy
  • 2 ząbki czosnku
  • kilka pieczarek
  • 2 pomidory
  • kilka pomidorów suszonych w oliwie
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego
  • sól
  • pieprz
  • pęczek koperku
  • kiełki do podania

Przygotowanie:

Kapustę pokroić, przełożyć do garnka i zalać bulionem. Podgotować. Dorzucić pokrojone w plastry marchewki, przyprawić zielem angielskim i liściem laurowym. Przykryć i gotować aż zmięknie.

Na rozgrzanej oliwie podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę. Dodać posiekany czosnek. Po chwili dorzucić pokrojone pomidory. Poddusić i przełożyć do garnka z kapustą. Dodać pokrojone pieczarki i podgrzewać przez kilkanaście minut. Pod koniec dodać przecier pomidorowy. Przyprawić solą i pieprzem.

Przed podaniem dorzucić posiekany koperek. Na talerzu udekorować kiełkami.

Na sam koniec mam dla was jeszcze jedną propozycję na przygotowanie dania bezmięsnego - to bakłażany zapiekane pod parmezanem.

Składniki

  • 2 bakłażany
  • sól
  • oliwa
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 kulki mozzarelli
  • garść tartego parmezanu
  • bazylia do dekoracji

Składniki Sos

  • 1 cebula
  • oliwa do smażenia
  • 5 pomidorów
  • 1 łyżka oregano
  • ½ łyżeczki kurkumy
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:

Na patelni rozgrzać oliwę, zeszklić posiekaną cebulę. Pomidory sparzyć i obrać ze skórki. Pokroić w kostkę i wrzucić na patelnię. Przyprawić roztartym w dłoniach oregano, kurkumą oraz solą i pieprzem. Wymieszać i odparować.

Bakłażany pokroić w plastry. Ułożyć na desce i oprószyć solą. Gdy pokryją się "rosą", osuszyć ręcznikiem papierowym. Skropić oliwą. Opiec na suchej patelni grillowej i ułożyć na dnie naczynia do zapiekania. Posypać pokrojonym czosnkiem. Nałożyć sos pomidorowy. Na sosie ułożyć kolejne plastry bakłażana, posypać czosnkiem, pokryć sosem. Na sosie ułożyć pokrojoną w plastry i poszarpaną w dłoniach mozzarellę. Posypać tartym parmezanem.

Zapiec w piekarniku (przez ok. 20 minut). Podawać w naczyniu do zapiekania. Udekorować listkami bazylii.

Moi drodzy, dania jednogarnkowe to doskonała opcja dla tych, którzy cenią sobie "kuchnię praktyczną". Są stosunkowo proste w przygotowaniu i bez problemu można je serwować nawet przez kilka dni - oczywiście w zależności od potrawy. Zachęcam was do ich przygotowywania szczególnie teraz, latem, kiedy jak najwięcej czasu chcemy spędzać na świeżym powietrzu, niekoniecznie zaś w kuchni. 

Styl.pl

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy