Dania jednogarnkowe. Przepisy, które zawsze się sprawdzają

Dania jednogarnkowe to doskonały pomysł na lato
Dania jednogarnkowe to doskonały pomysł na latoarchiwum prywatne

Pyszny klasyk kuchni francuskiej - dla miłośników wołowiny

„Ewa gotuje”: Eskalopki z boczniakówPolsatPolsat

Składniki

  • 1,5 kg wołowiny jak na gulasz
  • 150 g boczku
  • 2 marchewki
  • 1 cebula
  • 1 por
  • 2 ząbki czosnku
  • 500 ml czerwonego wina wytrawnego
  • 250 ml bulionu wołowego
  • 2 łyżki brandy
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego
  • 2 liście laurowe
  • kilka gałązek tymianku
  • sól
  • pieprz
  • garść szalotek
  • garść małych pieczarek

Do podania

  • Bagietka
Indyk z warzywami zachwyci gości
Indyk z warzywami zachwyci gościarchiwum prywatne

Składniki

  • 500 g fileta z piersi indyka
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżeczka curry
  • oliwa
  • 2 duże marchewki lub kilkanaście młodych
  • 1 mały brokuł
  • 1 mały kalafior
  • 1 łyżka słodkiej papryki
  • pół szklanki białego wytrawnego wina
  • świeży tymianek
  • trochę masła

Do podania

  • pęczek kolendry
  • cytryna

Fasolka po bretońsku w oryginalnej formie

Fasolka po bretońsku to klasyk na polskich stołach
Fasolka po bretońsku to klasyk na polskich stołacharchiwum prywatne

Składniki

  • 400 g fasoli "Piękny Jaś" (masa przed namoczeniem)
  • 200 g surowego boczku wędzonego
  • 400 g białej kiełbasy
  • 2 cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 kieliszek białego wina wytrawnego
  • 1½ szklanki przecieru pomidorowego
  • 1 łyżka miodu
  • kilka ziarenek ziela angielskiego
  • 2 listki laurowe
  • 1 łyżeczka majeranku
  • sól

Nie tylko mięso - dania jednogarnkowe dla tych, którzy mięsa nie jedzą

Bigos bez mięsa - idealna propozycja dla wegetarian
Bigos bez mięsa - idealna propozycja dla wegetarianarchiwum prywatne

Składniki

  • 1 kapusta włoska
  • 1,5 l bulionu warzywnego
  • 3 marchewki
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • 1 cebula
  • 1 łyżka oliwy
  • 2 ząbki czosnku
  • kilka pieczarek
  • 2 pomidory
  • kilka pomidorów suszonych w oliwie
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego
  • sól
  • pieprz
  • pęczek koperku
  • kiełki do podania
Bakłażan pod parmezanem smakuje każdemu
Bakłażan pod parmezanem smakuje każdemuarchiwum prywatne

Składniki

  • 2 bakłażany
  • sól
  • oliwa
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 kulki mozzarelli
  • garść tartego parmezanu
  • bazylia do dekoracji

Sos

  • 1 cebula
  • oliwa do smażenia
  • 5 pomidorów
  • 1 łyżka oregano
  • ½ łyżeczki kurkumy
  • sól
  • pieprz