Reklama

Dania jednogarnkowe. Przepisy, które zawsze się sprawdzają

Dania jednogarnkowe posiadają wiele zalet. Jak sama nazwa wskazuje, do ich wykonania, oprócz określonych produktów spożywczych, wystarczy tylko garnek. Całość przygotujemy bowiem w jednym naczyniu. Co więcej, takie potrawy można przyrządzić wcześniej, kiedy mamy na to czas, a później tylko odgrzać przed podaniem. Istnieje wiele przepisów na dania jednogarnkowe mięsne i bezmięsne – poniżej znajdziecie kilka moich propozycji.

Pyszny klasyk kuchni francuskiej - dla miłośników wołowiny

Chciałabym zacząć od klasyka kuchni francuskiej - wołowiny po burgundzku. Niektórzy uważają ją za najlepszą na świecie. Samo przygotowanie nie jest trudne, jednak wymaga zaopatrzenia się w dobrej jakości składniki i... cierpliwości. Proces ten wymaga czasu. Tak to już jest w przypadku wołowiny, jeśli chcemy, by "rozpływała się w ustach".

Potrawę można podać z dowolnym pieczywem, ale jeśli danie ma być zbliżone do oryginału - proponuję bagietkę. 

Zobacz również: Ewa Wachowicz: Cukinia w roli głównej

Reklama

Składniki

  • 1,5 kg wołowiny jak na gulasz
  • 150 g boczku
  • 2 marchewki
  • 1 cebula
  • 1 por
  • 2 ząbki czosnku
  • 500 ml czerwonego wina wytrawnego
  • 250 ml bulionu wołowego
  • 2 łyżki brandy
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego
  • 2 liście laurowe
  • kilka gałązek tymianku
  • sól
  • pieprz
  • garść szalotek
  • garść małych pieczarek

Składniki Do podania

  • Bagietka

Opis przygotowania:

Boczek pokroić w kostkę. Zrumienić w naczyniu żaroodpornym (odpowiednia to tego jest np. gęsiarka), mieszając od czasu do czasu. W razie potrzeby dodać nieco smalcu.

Do wytopionego boczku dorzucić pokrojone w plastry marchewki. Gdy się skarmelizują, wrzucić pokrojoną w kostkę cebulę. Wymieszać, dodać pokrojony w kostkę por. Podsmażyć. Dorzucić posiekany czosnek, jeszcze raz wymieszać i dodać wołowinę pokrojoną w dużą kostkę.

Gdy mięso obsmaży się z każdej strony, podlać winem. Dodać brandy i przecier pomidorowy. Przyprawić liściem laurowym i świeżym tymiankiem, oprószyć solą i pieprzem. Wymieszać. Zalać ciepłym bulionem. Przykryć i wstawić na 2 godziny do piekarnika rozgrzanego do 170 st. C.

Pół godziny przed końcem pieczenia wyjąć z piekarnika. Dorzucić szalotki i pieczarki, przykryć i ponownie wstawić do piekarnika. Podawać z bagietką.

Jeśli macie ochotę na nieco lżejsze danie mięsne, to proponuję potrawkę z indyka z warzywami. 

Składniki

  • 500 g fileta z piersi indyka
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżeczka curry
  • oliwa
  • 2 duże marchewki lub kilkanaście młodych
  • 1 mały brokuł
  • 1 mały kalafior
  • 1 łyżka słodkiej papryki
  • pół szklanki białego wytrawnego wina
  • świeży tymianek
  • trochę masła

Składniki Do podania

  • pęczek kolendry
  • cytryna

Przygotowanie:

Mięso pokroić w plastry, przyprawić z obu stron solą i pieprzem. Oprószyć curry. Przełożyć do zamykanego naczynia, skropić oliwą, wymieszać, przykryć i na godzinę wstawić do lodówki.

Na dnie naczynia do zapiekania ułożyć młode marchewki (lub marchewkę pokrojoną w grube słupki). Na marchewce położyć różyczki brokułu i kalafiora. Przyprawić słodką papryką. Skropić oliwą, podlać winem. Przyprawić świeżym tymiankiem (można użyć suszonego). Na warzywach ułożyć zamarynowane mięso, na każdy kawałek dać trochę masła.

Piec przez pół godziny w temp. 180 st. C.

Po wyjęciu udekorować posiekaną kolendrą. Podawać z cząstkami cytryny.

Zobacz również: Ewa Wachowicz: Kolory lata na talerzu

Fasolka po bretońsku w oryginalnej formie

Na pewno niejednokrotnie jedliście fasolkę po bretońsku. Dzisiaj proponuję zrobić ją z dodatkiem białej kiełbasy. Oto przepis.

Składniki

  • 400 g fasoli "Piękny Jaś" (masa przed namoczeniem)
  • 200 g surowego boczku wędzonego
  • 400 g białej kiełbasy
  • 2 cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 kieliszek białego wina wytrawnego
  • 1½ szklanki przecieru pomidorowego
  • 1 łyżka miodu
  • kilka ziarenek ziela angielskiego
  • 2 listki laurowe
  • 1 łyżeczka majeranku
  • sól

Przygotowanie:

Fasolę wypłukać, zalać wodą i zostawić do namoczenia (najlepiej na całą noc). Następnego dnia odcedzić, wlać świeżą wodę, posolić, przyprawić zielem angielskim i liściem laurowym, przykryć i gotować do miękkości.

Boczek pokroić w kostkę i wytopić na patelni. Dorzucić cebulę oraz kiełbasę. Pod koniec dodać drobno posiekany czosnek. Gdy się podsmaży, zalać winem i odparować. Przełożyć do garnka z fasolą. Wymieszać i wszystko razem gotować przez chwilę. Wlać passatę pomidorową. Posłodzić miodem. Przyprawić roztartym w dłoniach majerankiem i gotować jeszcze przez kilkanaście minut. 

Zobacz również: Ile dodać soli do ogórków małosolnych?

Nie tylko mięso - dania jednogarnkowe dla tych, którzy mięsa nie jedzą

Jak już wspomniałam, w łatwy sposób przygotujemy też jednogarnkowe dania wegetariańskie. Co powiecie na bigos wege? Powiem wam, że smakuje on nawet tym z moich znajomych, którzy na ogół jedzą mięso. Na pewno warto spróbować!

Składniki

  • 1 kapusta włoska
  • 1,5 l bulionu warzywnego
  • 3 marchewki
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • 1 cebula
  • 1 łyżka oliwy
  • 2 ząbki czosnku
  • kilka pieczarek
  • 2 pomidory
  • kilka pomidorów suszonych w oliwie
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego
  • sól
  • pieprz
  • pęczek koperku
  • kiełki do podania

Przygotowanie:

Kapustę pokroić, przełożyć do garnka i zalać bulionem. Podgotować. Dorzucić pokrojone w plastry marchewki, przyprawić zielem angielskim i liściem laurowym. Przykryć i gotować aż zmięknie.

Na rozgrzanej oliwie podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę. Dodać posiekany czosnek. Po chwili dorzucić pokrojone pomidory. Poddusić i przełożyć do garnka z kapustą. Dodać pokrojone pieczarki i podgrzewać przez kilkanaście minut. Pod koniec dodać przecier pomidorowy. Przyprawić solą i pieprzem.

Przed podaniem dorzucić posiekany koperek. Na talerzu udekorować kiełkami.

Na sam koniec mam dla was jeszcze jedną propozycję na przygotowanie dania bezmięsnego - to bakłażany zapiekane pod parmezanem.

Składniki

  • 2 bakłażany
  • sól
  • oliwa
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 kulki mozzarelli
  • garść tartego parmezanu
  • bazylia do dekoracji

Składniki Sos

  • 1 cebula
  • oliwa do smażenia
  • 5 pomidorów
  • 1 łyżka oregano
  • ½ łyżeczki kurkumy
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:

Na patelni rozgrzać oliwę, zeszklić posiekaną cebulę. Pomidory sparzyć i obrać ze skórki. Pokroić w kostkę i wrzucić na patelnię. Przyprawić roztartym w dłoniach oregano, kurkumą oraz solą i pieprzem. Wymieszać i odparować.

Bakłażany pokroić w plastry. Ułożyć na desce i oprószyć solą. Gdy pokryją się "rosą", osuszyć ręcznikiem papierowym. Skropić oliwą. Opiec na suchej patelni grillowej i ułożyć na dnie naczynia do zapiekania. Posypać pokrojonym czosnkiem. Nałożyć sos pomidorowy. Na sosie ułożyć kolejne plastry bakłażana, posypać czosnkiem, pokryć sosem. Na sosie ułożyć pokrojoną w plastry i poszarpaną w dłoniach mozzarellę. Posypać tartym parmezanem.

Zapiec w piekarniku (przez ok. 20 minut). Podawać w naczyniu do zapiekania. Udekorować listkami bazylii.

Moi drodzy, dania jednogarnkowe to doskonała opcja dla tych, którzy cenią sobie "kuchnię praktyczną". Są stosunkowo proste w przygotowaniu i bez problemu można je serwować nawet przez kilka dni - oczywiście w zależności od potrawy. Zachęcam was do ich przygotowywania szczególnie teraz, latem, kiedy jak najwięcej czasu chcemy spędzać na świeżym powietrzu, niekoniecznie zaś w kuchni. 

Styl.pl
Dowiedz się więcej na temat: Ewa Wachowicz | dania jednogarnkowe | wołowina po burgundzku
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy