Dania z grilla
Z - na pozór- zwyczajnych grillowanych dań zrobiliśmy wykwintne przystawki.
Składniki na 4 porcje: 15 dag masła, skórka otarta i sok wyciśnięty z 1 cytryny, 2 łyżeczki musztardy z ziarenkami gorczycy, 2 cukinie (po 20 dag), 2 opakowania mozzarelli, po pół pęczka szałwii i majeranku, 4 dzwonka łososia (po 20 dag każde), sól, pieprz, 12 wykałaczek
1. Miękkie masło wymieszać ze skórką cytrynową, 2 łyżeczkami soku z cytryny i musztardą. Przyprawić solą i pieprzem. Uformować wałeczek dł. 10 cm. Zawinąć w papier, włożyć do lodówki.
2. Mozzarellę odsączyć, pokroić na 12 plastrów. Cukinie pociąć na 24 cienkie plasterki. Oprószyć solą i pieprzem. Na deseczce układać na krzyż po dwa plasterki cukinii. Na środku ułożyć plasterek mozzarelli i porcję ziół. Oprószyć solą i pieprzem. Plastry cukinii zawinąć do środka, spiąć wykałaczkami, włożyć do lodówki. Dzwonka ryby skropić sokiem z cytryny. Posypać solą i pieprzem.
3. Łososia grillować po 5 minut z każdej strony, cukiniowe pakieciki - po 2-3 minuty. Na każdym kawałku upieczonej ryby położyć plasterek masła cytrynowego. Serwować z cukiniowymi pakiecikami.
Składniki na 4 porcje: 20 dag ogórków, po 1 pęczku natki i mięty, 2 ząbki czosnku, 30 dag gęstego jogurtu, 1 papryczka chili, bakłażan, 3 łyżki oliwy, 250 ml bulionu
warzywnego (z kostki), 25 dag kaszy kuskus, 3 dag masła, po 2 czerwone i zielone papryki, sól, pieprz, 6 dag parmezanu
1. Czosnek przecisnąć przez praskę. Połowę wymieszać z jogurtem, posiekaną natką, pokrojonymi w kosteczkę ogórkami. Doprawić pieprzem i solą. Schłodzić.
2. Bakłażan pokroić w kostkę. Podsmażyć na 1 łyżce oliwy. Dodać posiekane chili i resztę czosnku. Podsmażyć, podlać bulionem, zagotować. Zdjąć z ognia. Wsypać kuskus i dokładnie wymieszać. Odstawić na 2 minuty pod przykryciem, by kasza spęczniała. Wymieszać z masłem, posiekaną miętą, solą i pieprzem.
3. Połówki papryk (bez pestek) posmarować oliwą, napełnić farszem. Posypać grubo startym parmezanem. Grillować 8-10 minut. Podawać z dipem ogórkowym.
Składniki na 4 porcje: 12 dolnych udek z kurczaka, przyprawa do grilla, pieprz kolorowy tłuczony, sól, 4 łyżki oleju, 2 kolby kukurydzy, 2 pomidory, 1 pęczek dymki, 1 łyżka soku z cytryny
1. Oczyszczone udka z kurczaka posypać przyprawą do grilla, kolorowym tłuczonym pieprzem i ewentualnie solą. Lekko skropić olejem. Rozgrzać ruszt. Ułożyć przygotowane udka, zgrillować.
2. Pomidory pokroić w grube plastry. Kolby kukurydzy ugotować w posolonej wodzie. Schłodzić, pokroić w grubsze plasterki. Nadziewać je na długie patyczki na przemian z plastrami pomidorów (końce szaszłyka niech stanowią "czapeczki" pomidorów). Lekko posolić, skropić olejem. Położyć na ruszcie obok udek.
3. Przed samym końcem grillowania na ruszcie ułożyć oczyszczoną dymkę. Skropić ją sokiem z cytryny i szybko podpiec.
Życie na gorąco 19/2011