Dania z pieczarkami
Pomysły zaczerpnęliśmy z kuchni francuskiej i włoskiej.
Składniki na 4 porcje: 150 g pieczarek, 1 szalotka, łyżka masła, 100 g gotowanej szynki, 1 ząbek czosnku, 1 łyżka pomidorowego przecieru, 2 łyżki mąki, 100 ml śmietany kremówki, 3 jajka, 50 ml białego wina, 100 g kwaśnej śmietany, 80 g majonezu, 1 łyżeczka białego octu winnego, rzeżucha do dekoracji, tłuszcz i bułka tarta
1. Na patelni rozgrzać masło, podsmażyć drobno posiekaną cebulę i zmiażdżony czosnek. Dołożyć drobno pokrojone pieczarki i pokrojoną w kostkę szynkę. Szybko podsmażyć. Dodać przecier pomidorowy i łyżkę wody, dusić ok. 4 minuty. Oprószyć mąką, dodać śmietanę i białe wino, doprawić pieprzem i solą. Od zagotowania gotować 3 minuty. Zdjąć z ognia, lekko przestudzić, wmieszać żółtka. Schłodzić.
2. Białka ubić na pianę. Dodać do schłodzonej masy. Wlać do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą brytfanny. Piec ok. 30 minut w 170°C. Kwaśną śmietanę ubić z majonezem i octem winnym, doprawić solą i pieprzem. Schłodzić. Upieczony suflet zalać sosem śmietanowym, posypać rzeżuchą. Od razu podawać.
Składniki na 4 porcje: 300 g makaronu świderki, 50 g masła, 200 ml warzywnego bulionu, 40 g mąki, 200 ml mleka, 200 ml śmietany kremówki, pieprz, 100 g pieczarek, 200 g szynki, 2 łyżki oliwy, sól, suszone oregano
1. W garnku zagotować osoloną wodę. Kiedy zacznie wrzeć, wrzucić makaron, gotować wg instrukcji na opakowaniu (powinien być jędrny, czyli al dente). Odcedzić.
2. Przygotować sos beszamelowy. W rondelku zrobić jasną zasmażkę z masła i mąki. Zalać ją wywarem warzywnym. Stale mieszając, gotować około 5 minut. Stopniowo dolewać mleko i śmietanę kremówkę. Gotować powoli, aż sos będzie dość gęsty. Pod koniec doprawić solą, pieprzem i suszonym oregano (kto nie lubi oregano, może wsypać szczyptę gałki muszkatołowej).
3. Drobno pokrojone pieczarki i szynkę podsmażyć na oliwie. Wymieszać z makaronem i przełożyć do natłuszczonej brytfanny. Zalać sosem beszamelowym. Zapiekać 40 minut w 170°C.
Składniki na 6 porcji: 1 duża cebula, 200 g pieczarek, ok. 2 łyżki oleju, 1 łyżka listków tymianku, 250 g ciasta francuskiego, sól, pieprz, 800 g gotowanej wędzonki, 1 jajko do posmarowania
1. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę. Pieczarki oczyścić ręcznikiem kuchennym. Pokroić na małe kawałki. Na patelni rozgrzać olej. Podsmażyć na nim cebulę. Dorzucić pieczarki i tymianek. Lekko oprószyć pieprzem i solą. Krótko poddusić.
2. Wędzonkę pokroić w plastry. Ciasto francuskie (w sklepach spożywczych można kupić gotowe - w rolkach) rozwałkować na posypanej mąką stolnicy. Na cieście rozłożyć farsz pieczarkowy. Na nim poukładać plastry wędzonki. Ciasto założyć tak, by krawędzie stykały się z sobą. Podwinąć je pod spód.
3. Kulebiak ostrożnie przenieść na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wierzch posmarować rozkłóconym jajkiem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190°C. Piec 10 minut. Potem obniżyć temperaturę do 170°C, dopiekać jeszcze 40- 45 minut. Po lekkim schłodzeniu pokroić w plastry i tak serwować.
Życie na gorąco 9/2012