Reklama

Danie z orientalną nutą

W tym przepisie zamiast ryżu w paprykach sprawdzi się też kuskus.

Czas przyrządzenia: 75
Składniki dla: 4

Składniki

  • 100 g ryżu basmati
  • 4 czerwone podłużne papryki
  • 4 dymki
  • 400 g mielonej wieprzowiny
  • 120 g sera feta
  • ząbek czosnku
  • 4 gałązki mięty
  • 300 g jogurtu
  • sól
  • pieprz
  • curry
  • olej

Przygotowanie

Ryż gotujemy w osolonej wodzie na sypko, studzimy. Umytą miętę drobno siekamy. 

Umyte papryki osuszamy i 1/3 odkrawamy na całej długości zostawiając w całości ogonek. Dokładnie usuwamy pestki, a odcięte części kroimy w kostkę. Umyte dymki i obrany czosnek drobno siekamy. Ser feta kroimy w kostkę. 

Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy posiekaną cebulę i paprykę, smażymy 2-3 minuty. Następnie przekładamy mięso i podsmażamy 4-5 minut. Doprawiamy pieprzem, solą, curry. Łączymy z ryżem i fetą.

Żaroodporne naczynie smarujemy olejem. Papryki wypełniamy nadzieniem mięsno-ryżowym, podlewamy wodą i pieczemy około 45 minut w 180º C. 

15 minut przed końcem całość przykrywamy folią aluminiową, by papryki za bardzo się nie spiekły.

Do jogurtu dodajemy czosnek, 3/4 mię- ty, solimy i mieszamy. Sosem polewamy faszerowaną paprykę i podajemy na ciepło.

Zobacz także:

Reklama
Rewia
Dowiedz się więcej na temat: papryka | Styl.pl
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy