Danie z orientalną nutą
W tym przepisie zamiast ryżu w paprykach sprawdzi się też kuskus.
Składniki
- 100 g ryżu basmati
- 4 czerwone podłużne papryki
- 4 dymki
- 400 g mielonej wieprzowiny
- 120 g sera feta
- ząbek czosnku
- 4 gałązki mięty
- 300 g jogurtu
- sól
- pieprz
- curry
- olej
Przygotowanie
Ryż gotujemy w osolonej wodzie na sypko, studzimy. Umytą miętę drobno siekamy.
Umyte papryki osuszamy i 1/3 odkrawamy na całej długości zostawiając w całości ogonek. Dokładnie usuwamy pestki, a odcięte części kroimy w kostkę. Umyte dymki i obrany czosnek drobno siekamy. Ser feta kroimy w kostkę.
Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy posiekaną cebulę i paprykę, smażymy 2-3 minuty. Następnie przekładamy mięso i podsmażamy 4-5 minut. Doprawiamy pieprzem, solą, curry. Łączymy z ryżem i fetą.
Żaroodporne naczynie smarujemy olejem. Papryki wypełniamy nadzieniem mięsno-ryżowym, podlewamy wodą i pieczemy około 45 minut w 180º C.
15 minut przed końcem całość przykrywamy folią aluminiową, by papryki za bardzo się nie spiekły.
Do jogurtu dodajemy czosnek, 3/4 mię- ty, solimy i mieszamy. Sosem polewamy faszerowaną paprykę i podajemy na ciepło.
Zobacz także: