Delikatna babka piaskowa

W tym wyjątkowym okresie spędzamy ze sobą więcej czasu. Spróbuj wykorzystać go, aby wspólnie wyczarować w kuchni coś pysznego. Dzieci chętnie upieką i ozdobią np. ciasteczka i muffinki.

Aby łatwo wyjąć ciasto, przed pieczeniem obficie natłuść formę i oprósz ją mąką
Aby łatwo wyjąć ciasto, przed pieczeniem obficie natłuść formę i oprósz ją mąką123RF/PICSEL

Składniki

  • szklanka skrobi ziemniaczanej
  • szklanka cukru
  • 6 jajek
  • 200 g masła (plus 1/2 łyżeczki do posmarowania formy)
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • skórka z 2 cytryn lub 1 pomarańczy starta na tarce o małych oczkach
  • kilka kropel olejku waniliowego
  • cukier puder do oprószenia

Sposób przygotowania:

1. Jajka wbij do miski. Wsyp cukier i ubijaj na najwyższych obrotach miksera do momentu uzyskania jasnej, puszystej piany przez minimum 10, a najlepiej 15 minut. Następnie dodaj kilka kropel olejku waniliowego.

2. Skrobię ziemniaczaną wymieszaj z proszkiem do pieczenia, a następnie przesiej przez sito bezpośrednio do ubitych jajek. Dodaj startą skórkę z cytryn lub z pomarańczy, po czym wszystko delikatnie wymieszaj szpatułką do połączenia składników.

3. Masło podgrzej w garnuszku. Gdy się rozpuści, jeszcze gorące wlej do ciasta i znów dokładnie wymieszaj.

4. Formę o pojemności 2,6 litra posmaruj odrobiną masła i oprósz mąką. Przelej do niej ciasto.

5. Wstaw formę do rozgrzanego piekarnika. Piecz najpierw przez pół godziny w temp. 160 st. C, a potem w 175 st. C przez ok. 25 minut, do tzw. suchego patyczka. Ostudzoną babkę oprósz cukrem pudrem.

Zobacz także:

Czekoladowa babka drożdżowaStyl.pl
Tele Tydzień
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?