Delikatna babka piaskowa
W tym wyjątkowym okresie spędzamy ze sobą więcej czasu. Spróbuj wykorzystać go, aby wspólnie wyczarować w kuchni coś pysznego. Dzieci chętnie upieką i ozdobią np. ciasteczka i muffinki.
Sposób przygotowania:
1. Jajka wbij do miski. Wsyp cukier i ubijaj na najwyższych obrotach miksera do momentu uzyskania jasnej, puszystej piany przez minimum 10, a najlepiej 15 minut. Następnie dodaj kilka kropel olejku waniliowego.
2. Skrobię ziemniaczaną wymieszaj z proszkiem do pieczenia, a następnie przesiej przez sito bezpośrednio do ubitych jajek. Dodaj startą skórkę z cytryn lub z pomarańczy, po czym wszystko delikatnie wymieszaj szpatułką do połączenia składników.
3. Masło podgrzej w garnuszku. Gdy się rozpuści, jeszcze gorące wlej do ciasta i znów dokładnie wymieszaj.
4. Formę o pojemności 2,6 litra posmaruj odrobiną masła i oprósz mąką. Przelej do niej ciasto.
5. Wstaw formę do rozgrzanego piekarnika. Piecz najpierw przez pół godziny w temp. 160 st. C, a potem w 175 st. C przez ok. 25 minut, do tzw. suchego patyczka. Ostudzoną babkę oprósz cukrem pudrem.
Zobacz także: