Delikatna chałwa waniliowa

Domowa słodka przekąska do kawy? Polecamy przepis na pyszną chałwę waniliową.

Chałwa jest bardzo smaczna także z orzechami
Chałwa jest bardzo smaczna także z orzechami123RF/PICSEL

Składniki

  • półtorej szklanki sezamu
  • 4 łyżki płynnego miodu
  • 5-6 kropli ekstraktu z wanilii
  • garść posiekanych bakalii (np. pistacji lub orzechów włoskich)

Sposób przygotowania:

1. Sezam prażymy na suchej rozgrzanej patelni, uważając, by się nie przyrumienił, bo stanie się gorzki. Zdejmujemy z ognia i od razu przesypujemy do miseczki. W blenderze lub młynku mielimy go na proszek.

2. Przesypujemy mączkę sezamową do miseczki, dodajemy miód, esencję waniliową oraz bakalie i mieszamy, aż powstanie gęsta masa.

3. Aby nadać chałwie kształt, przekładamy masę do plastikowego pojemnika śniadaniowego lub formujemy z niej wałek i ciasno zawijamy w papier do pieczenia. Możemy wcześniej obtoczyć chałwę drobno posiekanymi orzechami.

4. Wstawiamy do lodówki na kilka godzin lub na godzinę do zamrażarki, żeby chałwa stężała.

Zobacz także:

Zmysłowe smaki: Ciasto cytrynoweInteria.tv
Rewia
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?