Delikatna chałwa waniliowa
Domowa słodka przekąska do kawy? Polecamy przepis na pyszną chałwę waniliową.
Sposób przygotowania:
1. Sezam prażymy na suchej rozgrzanej patelni, uważając, by się nie przyrumienił, bo stanie się gorzki. Zdejmujemy z ognia i od razu przesypujemy do miseczki. W blenderze lub młynku mielimy go na proszek.
2. Przesypujemy mączkę sezamową do miseczki, dodajemy miód, esencję waniliową oraz bakalie i mieszamy, aż powstanie gęsta masa.
3. Aby nadać chałwie kształt, przekładamy masę do plastikowego pojemnika śniadaniowego lub formujemy z niej wałek i ciasno zawijamy w papier do pieczenia. Możemy wcześniej obtoczyć chałwę drobno posiekanymi orzechami.
4. Wstawiamy do lodówki na kilka godzin lub na godzinę do zamrażarki, żeby chałwa stężała.
Zobacz także: