Reklama

Delikatne puree koperkowe

Idealne do obiadu.

Składniki

  • 6 dużych ziemniaków
  • 10 dag masła
  • 100 ml mleka
  • 1/2 pęczka koperku
  • sól, pieprz mielony

Ziemniaki umyć, obrać, ugotować w osolonej wodzie, odcedzić, odparować, trzymając na małym ogniu jeszcze 2-3 minuty w garnku bez pokrywki. Co jakiś czas warto podrzucić ziemniaki, by nie przywarły do jego spodu. Gotowe przełożyć do miski, dodać masło i mleko.

Składniki puree dobrze wymieszać, ugnieść lub przecisnąć przez praskę, oprószyć umytym i posiekanym koperkiem.

Puree to potrawa, której nie można podgrzewać, bo traci smak, dlatego należy podawać ją tuż po przyrządzeniu. Pasuje do mięs i surówek. Zamiast koperku można użyć podsmażonej na 1 łyżce masła posiekanej cebuli albo pora.

Reklama

Zobacz także:


Twoje Imperium
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy