Reklama

Reklama

Deser semifreddo

Ten deser pochodzi z Włoch i przypomina lody.

Składniki

  • 250 ml śmietanki kremówki 30 proc.
  • 4 białka
  • ½ szklanki cukru
  • 1 małe opakowanie cukru wanilinowego
  • 18 podłużnych biszkoptów
  • 100 ml likieru lub soku pomarańczowego
  • 1 szklanka czerwonych porzeczek
  • 25 g białej czekolady

>>>Kolejne etapy przygotowanie tego deseru znajdziesz na następnej stronie<<<

Przygotowanie:

Do szklanej lub metalowej miski włóż białka. W garnku zagotuj wodę. Gdy zacznie wrzeć, zmniejsz ogień, na garnku postaw miskę z białkami (dno miski nie może dotykać wody). Ubij mikserem na sztywną pianę, pod koniec stopniowo wsypując cukier (powinna powstać lśniąca piana a cukier całkowicie się rozpuścić).

Mocno schłodzoną śmietankę ubij na sztywno, pod koniec dodając cukier wanilinowy. Dodaj do ubitej piany z białek, delikatnie wymieszaj.

Reklama

Podłużne naczynie wyłóż folią spożywczą. Na dno wyłóż 3-4 łyżki masy. Ułóż na niej 6 biszkoptów (nasączonych likierem lub sokiem) a na nich 1/3 wszystkich owoców. W ten sam sposób przygotuj dwie pozostałe warstwy. Przykryj folią. Włóż do zamrażarki na całą noc.

Deser wyjmij z zamrażarki na ok. 10 min przed podaniem. Wierzch udekoruj startą czekoladą.

Zobacz także:


Świat & Ludzie

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy