Deser semifreddo
Ten deser pochodzi z Włoch i przypomina lody.
>>>Kolejne etapy przygotowanie tego deseru znajdziesz na następnej stronie<<<
Przygotowanie:
Do szklanej lub metalowej miski włóż białka. W garnku zagotuj wodę. Gdy zacznie wrzeć, zmniejsz ogień, na garnku postaw miskę z białkami (dno miski nie może dotykać wody). Ubij mikserem na sztywną pianę, pod koniec stopniowo wsypując cukier (powinna powstać lśniąca piana a cukier całkowicie się rozpuścić).
Mocno schłodzoną śmietankę ubij na sztywno, pod koniec dodając cukier wanilinowy. Dodaj do ubitej piany z białek, delikatnie wymieszaj.
Podłużne naczynie wyłóż folią spożywczą. Na dno wyłóż 3-4 łyżki masy. Ułóż na niej 6 biszkoptów (nasączonych likierem lub sokiem) a na nich 1/3 wszystkich owoców. W ten sam sposób przygotuj dwie pozostałe warstwy. Przykryj folią. Włóż do zamrażarki na całą noc.
Deser wyjmij z zamrażarki na ok. 10 min przed podaniem. Wierzch udekoruj startą czekoladą.
Zobacz także: