Deser twarożkowy z pomarańczą
Składniki
- 1 łyżeczka aromat pomarańczowy
- 20 dag masło
- 1 pomarańcza
- 1/2 szklanki dżem pomarańczowy
- 25 dag cukier
- 10 dag obranych i drobno posiekane migdały
- 10 dag skóka pomarańczowa kandyzowana
- 1 kg tłusty twaróg trzykrotnie zmielony
- 5 żółtko
- 10 dag rodzynek
- 1 szklanka śmietanka kremówka
- listki melisy do dekoracji
7 i wiecej osób
Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodać śmietanę. Powstałą masę podgrzewać na malutkim ogniu, cały czas mieszając i nie dopuszczając do wrzenia. Zdjąć z ognia, ostudzić. Dodać masło, przetarty ser, dżem, posiekaną kandyzowaną skórkę pomarańczową i aromat.
Masę dokładnie zmiksować, dodać rodzynki i migdały, wymieszać. Przełożyć do jednej dużej lub kilku mniejszych foremek. Wstawić do lodówki, żeby deser stężał. Przed podaniem ostrożnie wyjąć go z foremek. Udekorować cząstkami pomarańczy i melisą.