Deser winogronowy
Zielone winogrona umyć, poobrywać z gałązek, osuszyć, przekroić i usunąć pestki. Zagotować z białym winem i sokiem z cytryny, gotować pod przykryciem ok. 10 min, dodać żelatynę, dokładnie wymieszać. Do 8 foremek wlać po 1 łyżce soku i odstawić do lodówki, aby zastygł. Czekoladę zetrzeć na grubej tarce jarzynowej. Śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem wymieszanym ze śmietan-fiksem. Winogrona zmiksować i dodać do śmietany, wymieszać i połączyć z tartą czekoladą. Mus nakładać do foremek, włożyć do lodówki na min. 1 h. Winogrona rodzynkowe umyć,
dokładnie osuszyć, maczać w białku jajka i obsypać obficie cukrem, odstawić, aby obeschły.
Gotowy deser wyjmować z foremek i dekorować winogronami w cukrze i miętą.