Deser winogronowy
Składniki
- 10 dag czekolada deserowa
- 2 łyżki żelatyna
- 4 łyżki cukier
- listki mięty do dekoracji
- 2 łyżki cukier puder
- 0,5 l śmietanka 30%
- 2 łyżki sok z cytryny
- 0,5 kg zielone winogrona
- z jednego jaja białko
- 30 ml wytrawne białe wino
- 2 opakowania śmietan-fix
7 i wiecej osób
Zielone winogrona umyć, poobrywać z gałązek, osuszyć, przekroić i usunąć pestki. Zagotować z białym winem i sokiem z cytryny, gotować pod przykryciem ok. 10 min, dodać żelatynę, dokładnie wymieszać. Do 8 foremek wlać po 1 łyżce soku i odstawić do lodówki, aby zastygł. Czekoladę zetrzeć na grubej tarce jarzynowej. Śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem wymieszanym ze śmietan-fiksem. Winogrona zmiksować i dodać do śmietany, wymieszać i połączyć z tartą czekoladą. Mus nakładać do foremek, włożyć do lodówki na min. 1 h. Winogrona rodzynkowe umyć,
dokładnie osuszyć, maczać w białku jajka i obsypać obficie cukrem, odstawić, aby obeschły.
Gotowy deser wyjmować z foremek i dekorować winogronami w cukrze i miętą.