Deser z mango

Idealny deser na gorące dni- lekka galaretka z mango.

Prosty w przygotowaniu, niezwykle smaczny deser na bazie mango
Prosty w przygotowaniu, niezwykle smaczny deser na bazie mango123RF/PICSEL

Składniki

  • 2 owoce mango
  • 1 szklanka soku pomarańczowego
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 4 łyżki cukru trzcinowego
  • 3 łyżeczki żelatyny

Sposób przygotowania:

1. Owoce mango umyć, obrać, odkroić miąższ od pestki. Zblendować na gładko. Wymieszać z sokiem z cytryny. 

2. Żelatynę namoczyć w 1/2 szklanki gorącej wody, zostawić, żeby się rozpuściła. 

3. Do rondla wsypać cukier, zalać sokiem pomarańczowym. Podgrzewać, aż cukier całkowicie się rozpuści. Dodać rozpuszczoną żelatynę, mieszać, aż płyn stanie się gładki. 

4. Dolać pulpę z owoców mango, zmiksować, zdjąć z ognia, schłodzić. Gdy masa zacznie tężeć, przelać do dekoracyjnych foremek, opłukanych zimną wodą, wstawić do lodówki na co najmniej 2 godziny. 

5. Aby deser łatwiej było wyjąć z foremek, można je przed wyłożeniem na talerzyki wstawić na chwilę do ciepłej wody.

Zobacz także:

Salsa z mangoStyl.pl
Twoje Imperium
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas