Dieta kwiatowa. Dla kogo?

​Nikogo dziś już nie dziwi tort z płatkami róż czy stokrotkami. A talerz pełen fiołków serwuje się w ekskluzywnych restauracjach. Kwiaty to dodatek do potraw poprawiający ich smak i aromat.

Kwiaty można jeść na surowo, gotować, suszyć lub kandyzować
Kwiaty można jeść na surowo, gotować, suszyć lub kandyzować123RF/PICSEL

Nasturcja, bratki, cukinia, nagietek czy stokrotka to składniki dań wzbogacające menu w witaminy i składniki mineralne. By wykorzystać prozdrowotne właściwości kwiatów, trzeba korzystać z tych pochodzących z upraw ekologicznych, z własnego ogródka lub dziko rosnących, z dala od dróg i miast. Najlepiej je zbierać w ciepłe i suche dni, po opadnięciu rosy. Po zebraniu kwiaty wysyp na biały papier lub płótno i pozostaw na godzinę. To ważne, by pozbyć się owadów żyjących w kwiatostanach.

Zanim przygotujemy kwiaty do jedzenia, niektóre warto opłukać, delikatnie usunąć pręciki, słupek oraz działki kielicha. Kwiaty bratka, cukinii, fiołka i nasturcji są jadalne w całości. Najlepiej przygotować je i podać od razu po zebraniu, bo szybko więdną. Pamiętaj, do jedzenia nie nadają się kwiaty sprzedawane w kwiaciarniach lub centrach ogrodniczych i rosnące w parkach lub na klombach.

Bratek działa oczyszczająco i wzmacnia naczynia krwionośne
Bratek działa oczyszczająco i wzmacnia naczynia krwionośne123RF/PICSEL

Fiołek trójbarwny

Młode listki, pączki kwiatowe i świeże płatki bratków są smacznym dodatkiem do sałatek. Z fiołków przyrządzisz lody i nadzienie do słodkich bułeczek. Aromatyzuje się nimi ocet i cukier. Płatki zawierają sporo witaminy C, kwas salicylowy, kwasy organiczne i olejki eteryczne. Obniżą ciśnienie krwi, zmniejszą dolegliwości reumatyczne, leczą trądzik. Wybieraj fioletowe kwiaty, żółte mogą powodować biegunkę. 

Stokrotka

Zawiera flawonoidy, olejki lotne, śluzy, także kwasy organiczne (jabłkowy, winowy) i antocyjany. Dzięki temu wspomaga pracę wątroby i nerek. Usprawnia trawienie oraz wzmacnia organizm. Kwiaty i liście stokrotki mają orzechowy smak. Można je dodawać do sałatek, zup, ozdabiać ciasta, karmelizować, posypywać tartę.

Fiołki można dodawać do sałatek lub zrobić z nich doskonały syrop do herbaty
Fiołki można dodawać do sałatek lub zrobić z nich doskonały syrop do herbaty123RF/PICSEL

Nasturcja

Ma pikantny smak podobny do rzeżuchy czy rzodkiewki. Zawiera dużo składników mineralnych, witamin i olejków eterycznych, a także substancje, którym zawdzięcza właściwości antybiotyczne, bakteriobójcze, przeciwgrzybicze, przeciwwirusowe. Pozytywnie wpływa na nerki, drogi moczowe, wątrobę, układ oddechowy, woreczek żółciowy. Kwiaty dodawaj do potraw z serem, jajkiem, pasztetu, sufletu i zapiekanki. Pączki kwiatowe można też zamarynować, a niedojrzałe nasiona zastąpią kapary.

Róża

Jej płatki zawierają witaminy C, A, B, E i K, fosfor, potas, magnez, wapń i cynk. Nie wszystkie są jednak jadalne. Do spożycia nadają się: róża dzika, róża pomarszczona, róża francuska, róża damasceńska oraz róża stulistna. Płatki utarte z cukrem są doskonałym dodatkiem do deserów i herbaty, zaś różę damasceńską stosuje się do aromatyzowania alkoholi.

Nasturcja to naturalny antybiotyk, warto dodawać ją do potraw
Nasturcja to naturalny antybiotyk, warto dodawać ją do potraw123RF/PICSEL

Lawenda

Zawiera olejki eteryczne oraz substancje przeciwutleniające, uspokajające, rozluźniające oraz przeciwbakteryje. Lawenda ma gorzkawy posmak, przypominający rozmaryn. Można je dodawać do ciast (np. kruchych babeczek i ciasteczek) lodów, galaretek i nalewek.

Cukinia ma jadalne kwiaty. Nadziewane serem,  zapiekane w cieście naleśnikowym są idealne
Cukinia ma jadalne kwiaty. Nadziewane serem, zapiekane w cieście naleśnikowym są idealne123RF/PICSEL

Kwiaty cukinii

Zawierają białko, wapń, żelazo, witaminy (B1, PP, C, A). Sterole roślinne obniżą poziom cholesterolu. Przyspieszą też przemianę materii. Są niskokaloryczne i lekkostrawne. Zanurz je w cieście naleśnikowym i usmaż - pycha.

Zobacz także: 

Teatr Kamienica ma już 10 lat!Styl TV
Świat & Ludzie
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?