Dlaczego warto przesiewać mąkę?

To zalecenie często pojawia się w przepisach, jednak nie wszyscy wiedzą dlaczego warto się do niego stosować!

Zawsze pamiętaj o przesianiu mąki
Zawsze pamiętaj o przesianiu mąki123RF/PICSEL

1. Ciasto będzie się łatwiej wyrabiać. Unikniesz grudek, które tak utrudniają wyrabianie ciasta.

2. Odmierzysz prawidłową ilość mąki. Mąka nabierze powietrza i będzie w stanie idealnym do użycia. W przepisach, w których mąka odmierzana jest np. na szklanki, brana jest pod uwagę mąka przesiana. Mąka zbita będzie o wiele cięższa. Z tego samego powodu nigdy nie ubijaj mąki w szklance podczas odmierzania.

3. Niestety nawet świeżo kupiona mąka może być skażona szkodnikami np. larwami moli. Przesiewając mąkę możesz skontrolować jej stan i uniknąć przykrych niespodzianek w postaci zanieczyszczeń.

Śródziemnomorski gulasz (Ipla/Polsat)
Styl.pl
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?