Dobre pomysły na kiełbasę
W zapiekance, w gorącej zupie albo z piekarnika... Smacznego!
Składniki na 4-6 porcji: 1/2 litra gotowego zakwasu na żurek, 2 cebule, 20 dag wędzonego boczku, 200 ml śmietany, sól, pieprz, 1-2 listki laurowe, ok. 1 i 1/2 litra wody, 4 jajka, 3 łyżki mąki, majeranek, 4 białe kiełbasy (surowa lub parzona), 1-2 łyżki oleju do smażenia.
Cebule obrać, pokroić w drobną kostkę. Boczek pokroić w większą kostkę. Olej rozgrzać, zeszklić cebulę, mieszając, następnie dodać boczek i jeszcze chwilę smażyć, aż będzie chrupiący. Usmażony boczek przełożyć do garnka na zupę.
Boczek zalać wodą, dodać listki laurowe, majeranek, lekko przyprawić. Dołożyć kiełbasę. Gotować ok. 25 minut. Dodać żurek, doprowadzić do wrzenia, zdjąć i ewentualnie jeszcze raz doprawić. Śmietanę zmiksować z mąką, wlać do zupy.
Jajka ugotować na twardo. Białą kiełbasę wyjąć, pokroić w plasterki. Jajka przelać zimną wodą, ostudzić, obrać, pokroić na połówki lub ćwiartki. Do talerzy wlać porcje żurku. Włożyć kawałki kiełbasy i jajek. Podawać na ciepło najlepiej z pieczywem.
Składniki na 4-6 porcji: 1 kg ziemniaków, 2 duże pory, 50 dag kiełbasy, najlepiej czosnkowej lub jałowcowej, 1/2 litra mleka, 4 łyżki tartego żółtego sera, 2 łyżki masła, 2 łyżki mąki, sól, pieprz, gałka muszkatołowa, mąka i masło do przygotowania formy.
Ziemniaki obrać, umyć, osuszyć, pokroić na plasterki i blanszować w lekko osolonym wrzątku ok. 8-10 minut.
Przygotować zasmażkę z masła i mąki (nie rumienić!). Zagotować mleko i zagęścić gotową zasmażką. Doprawić, na koniec dodać tarty ser (nie doprowadzać do wrzenia).
Formę do zapiekania wysmarować masłem, oprószyć mąką. Ziemniaki wymieszać z sosem, wyłożyć do wysmarowanej formy. Na ziemniakach ułożyć pokrojone w plasterki pory i kiełbasę. Piec w nagrzanym do 180°C piekarniku ok. 30 minut.
Składniki na 4 porcje: 20 dag kiełbasy parówkowej, 20 dag ostrego żółtego sera, 4-5 ogórków konserwowych, 1 pęczek szczypiorku, 1 czerwona papryka, 4-6 łyżek cebulek marynowanych. Sos: 4-5 łyżek oleju, 1 łyżka ostrej musztardy, sól, pieprz, cukier, 2 łyżki octu winnego.
Kiełbasę pokroić w skośne plasterki, ogórki w półplasterki, ser w słupki, a paprykę pociąć w paseczki.
Osączyć cebulki z zalewy. Wszystkie składniki sałatki wymieszać. Musztardę utrzeć z octem oraz solą, cukrem i pieprzem do smaku, powoli dolewać olej. Sosem zalać sałatkę lub podawać osobno.
Składniki na 2-3 porcje: 2-3 łyżki oleju, 4-6 małych kiełbasek, 2-3 spore cebule, 2 łyżki mąki, 1,5 szklanki bulionu (może być z kostki), 2 gałązki tymianku, 1 łyżeczka sosu worcestershire (ew. miodu), 2 łyżeczki sosu sojowego.
Rozgrzać na patelni łyżkę oleju i zrumienić na nim kiełbaski. Przełożyć je na talerz. Na patelnię wlać resztę oleju, dodać pokrojoną w piórka cebulę i smażyć, mieszając, aż się zrumieni.
Zrumienioną cebulkę oprószyć mąką, wymieszać, smażyć jeszcze ok. 2-3 minuty. Zalać gorącym bulionem, dodać tymianek, sos worcestershire oraz sojowy i gotować 10-15 minut, aż odparuje większość bulionu i sos stanie się gęsty. Do miseczek nalać po porcji sosu, włożyć podgrzane ponownie kiełbaski i podawać z chlebem.