Reklama

Dobrze ugotowany

Gotowanie makaronu jest proste pod warunkeim, że pamiętamy o kilku zasadach.

Makaron należy gotować w dużej ilości wody! Na 100 g suchego makaronu potrzebujemy litr wody i łyżeczkę soli. Ale ponieważ samo ciasto makaronowe zawiera w sobie sól, ze względów zdrowotnych spawajmy jej mniej.

Wbrew powszechnej opinii nie należy dodawać do wody oleju ani oliwy, makaron stanie się wówczas zbyt śliski i nie połączy dobrze z sosem. Makaron można też ugotować w wywarze warzywnym, dzięki czemu staje się bardziej aromatyczny.

Prawidłowo ugotowany makaron powinien być jędrny i tzw. al dente (gryząc go - powinien stawiać delikatny opór pod zębami).

Reklama

Informację o czasie gotowania podaje producent. Makaron razowy zwykle gotuje się nieco dłużej niż jasny. Bierzmy jednak pod uwagę, że czas ten liczy się od chwili zagotowania się wody lub wywaru po wrzuceniu do niej makaronu (nigdy nie wrzucaj makaronu do letniej wody). 

Ugotowany makaron hartujemy, czyli przelewamy go zimną wodą. Nie róbmy tego, jeśli chcemy go podać z sosem, by nie spłukać skrobi, bo tylko dzięki niej sos połączy się dobrze z makaronem.

35 przepisów na pyszne makarony!


Rewia
Dowiedz się więcej na temat: makaron
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy