Dojrzałe smaki
Koniec lata to fantastyczny czas dla smakoszy. Pełne smaku dojrzałe warzywa i owoce, aromatyczne grzyby i wciąż dostępne świeże zioła prosto z ogrodu sprawiają, że ta pora roku jest jedyna w swoim rodzaju. To pora zbierania plonów.
Składniki:
1 kg dyni Hokkaido
500 g ziemniaków
5 łyżek oliwy
Sól, pieprz
Pół pęczka tymianku
50 g tartego parmezanu
400 g śmietany
12 pomidorków koktajlowych
Miąższ dyni pokroić w plastry, ziemniaki obrać, poprzekrawać na pół. Ziemniaki i dynię umieścić w misce, polać oliwą, doprawić solą i pieprzem, wymieszać. Śmietanę doprawić solą i pieprzem, dodać połowę parmezanu i listki tymianku. Dynię i ziemniaki wyłożyć na blachę, dodać pomidorki, zalać śmietaną. Posypać pozostałym serem. Zapiekać w temp 225 st. C przez 35-40 minut. Dekorować tyminankiem.
10 pomysłów na szybki obiad
Martha Stewart: 2 sekrety smażonego kurczaka
Proste potrawy z mięsa mielonego
12 największych błędów, jakie możesz popełnić podczas pieczenia ciasta
Składniki:
25 g siekanych migdałów
550 g cukinii
3 jajka
Sól
150 g płatków owsianych
50 g mąki
Pieprz
3 łyżki oleju
20 g masła
250 ml bulionu
250 ml mleka
150 g sera gorgonzola
Łyżeczka soku z cytryny
Gałka muszkatołowa
Czerwona cebula
1 ząbek czosnku
2-3 gałązki tymianku
1 łyżka oliwy
Migdały prażyć na patelni bez tłuszczu. 450 g cukinii utrzeć, resztę pokroić w cienkie plastry. Jajka rozdzielić. Białka ubić na sztywną pianę oddając szczyptę soli.
Tratą cukinię wymieszać z migdałami, żółtkami, płatkami owsianymi i 30 g mąki. Doprawić solą i pieprzem. Delikatnie wmieszać pianę. Formować placki Porcjami smażyć z obu stron na złoty kolor na rozgrzanym oleju.
Z masła i 20 g mąki zrobić zasmażkę. Wlać bulion i mleko, dodać ser, gotować 5 minut. Doprawić solą, pieprzem, sokiem z cytryny i gałką muszkatołową.
Cebulę i czosnek pokroić w plasterki i usmażyć na oleju wraz z plastrami cukinii, dodając tymianek, sól i pieprz. Placki podawać z sosem i warzywami.
10 pomysłów na szybki obiad
Martha Stewart: 2 sekrety smażonego kurczaka
Proste potrawy z mięsa mielonego
12 największych błędów, jakie możesz popełnić podczas pieczenia ciasta
Składniki:
75 g kaszy kuskus
Sól
4 pomidory "bawole serca"
1 mała cukinia
2 czerwone cebule
1 łyżka oliwy
Szczypta cukru
Pół łyżeczki suszonego oregano
Pieprz
75 g sera feta
150 ml bulionu
Kuskus zalać 75 ml wrzącej osolonej wody i odstawić na 5 minut.
Z pomidorów odciąć "wieczko", wydrążyć środek. Cukinię i cebulę pokroić w kostkę, przesmażyć na oliwie, pod koniec dodać pokrojony miąższ wycięty z pomidorów. Doprawić pieprzem i solą, cukrem i oregano, zmieszać z kuskusem i pokruszoną fetą. Pomidory umieścić w żaroodpornej formie, napełnić nadzieniem, wlać bulion i zapiekać 15 minut w 200 st. C
10 pomysłów na szybki obiad
Martha Stewart: 2 sekrety smażonego kurczaka
Proste potrawy z mięsa mielonego
12 największych błędów, jakie możesz popełnić podczas pieczenia ciasta
Składniki:
375 świeżych prawdziwków
2 szalotki
1 ząbek czosnku
2-3 łyżki oliwy
Sól, pieprz
pęczek pietruszki
1łyżeczka soku z cytryny
Grzyby oczyścić i pokroić w cienkie plastry. Szalotki i czosnek pokroić w drobną kostkę i zeszklić na oliwie. Dodać grzyby, smażyć 8-10 minut. Doprawić solą i pieprzem. Przed podaniem skropić sokiem z cytryny i posypać natką.
10 pomysłów na szybki obiad
Martha Stewart: 2 sekrety smażonego kurczaka
Proste potrawy z mięsa mielonego
12 największych błędów, jakie możesz popełnić podczas pieczenia ciasta
Składniki:
6 czerstwych bułek
250 ml mleka
100 g szpinaku
4 małe cebule
3 jajka
Sól, pieprz
Po 2 małe czerwone i żółte papryki
600 ml bulionu
4 łyżki ajwaru
3 łyżki twarogu
Cukier
Bułki pokroić w kostkę, zalać mlekiem, odstawić. Cebulę pokroić w kostkę, szpinak sparzyć, pokroić. Do bułek dodać, szpinak, połowę cebuli i jaja. Doprawić solą i pieprzem, dobrze wyrobić. Uformować 12 knedli.
Paprykę pokroić w kostkę i wraz z pozostałą cebulą ugotować w bulionie.
Knedle gotować na parze porcjami, po 10 minut.
Do sosu wmieszać ajwar i twarożek, doprawić solą i pieprzem oraz cukrem.
10 pomysłów na szybki obiad
Martha Stewart: 2 sekrety smażonego kurczaka
Proste potrawy z mięsa mielonego
12 największych błędów, jakie możesz popełnić podczas pieczenia ciasta
Składniki:
1 mała cukinia
300 g pomidorów
1 czerwona papryka
2 szalotki
1 ząbek czosnku
3 łyżki masła
100 ml bulionu
Pół pęczka kolendry
Pół mango
2 chili
Sól, szczypta cukru
4 kolby kukurydzy
4 podpłomyki
Cukinię, pomidory, paprykę, szalotki i czosnek pokroić w kostkę, podsmażyć na tłuszczu i zalać bulionem, gotować 2 minuty. Dodać listki kolendry i pokrojone w kostkę mango i chili. Doprawić solą i cukrem. Kolby kukurydzy smażyć ok. 10 minut, obracając. Posolić. Podawać z salsą warzywną i podpłomykami.
10 pomysłów na szybki obiad
Martha Stewart: 2 sekrety smażonego kurczaka
Proste potrawy z mięsa mielonego
12 największych błędów, jakie możesz popełnić podczas pieczenia ciasta
Składniki:
4 duże ziemniaki
Sól
2 łyżki oleju
580 g kiszonej kapusty
Pieprz
50 ml soku jabłkowego
10 owoców jałowca
1 listek laurowy
125 g śmietany
2 łyżki koncentratu pomidorowego100 g Goudy
20 g orzechów laskowych w płatkach
Łyżka siekanej pietruszki
Ziemniaki ugotować w osolonym wrzątku. Kapustę przesmażyć na oleju, doprawić solą, pieprzem, zalać sokiem jabłkowym, dodać owoce jałowca i liść laurowy. Dusić 10 minut. Dodać koncentrat pomidorowy i śmietanę. Ziemniaki przekrawać, nakładać kapustę, posypać serem i orzechami i zapiekać 8-10 minut w 200 st C. Posypać natką
10 pomysłów na szybki obiad
Martha Stewart: 2 sekrety smażonego kurczaka
Proste potrawy z mięsa mielonego
12 największych błędów, jakie możesz popełnić podczas pieczenia ciasta