Reklama

Dojrzałe smaki

Koniec lata to fantastyczny czas dla smakoszy. Pełne smaku dojrzałe warzywa i owoce, aromatyczne grzyby i wciąż dostępne świeże zioła prosto z ogrodu sprawiają, że ta pora roku jest jedyna w swoim rodzaju. To pora zbierania plonów.

Dynia zapiekana ze śmietaną

Składniki:

1 kg dyni Hokkaido

500 g ziemniaków

5 łyżek oliwy

Sól, pieprz

Pół pęczka tymianku

50 g tartego parmezanu

400 g śmietany

12 pomidorków koktajlowych

Miąższ dyni pokroić w plastry, ziemniaki obrać, poprzekrawać na pół. Ziemniaki i dynię umieścić w misce, polać oliwą, doprawić solą i pieprzem, wymieszać. Śmietanę doprawić solą i pieprzem, dodać połowę parmezanu i listki tymianku. Dynię i ziemniaki wyłożyć na blachę, dodać pomidorki, zalać śmietaną. Posypać pozostałym serem. Zapiekać w temp 225 st. C przez 35-40 minut. Dekorować tyminankiem.

Reklama

10 pomysłów na szybki obiad

Martha Stewart: 2 sekrety smażonego kurczaka

Proste potrawy z mięsa mielonego

12 największych błędów, jakie możesz popełnić podczas pieczenia ciasta

 

Placki cukiniowo-owsiane

Składniki:

25 g siekanych  migdałów

550 g cukinii

3 jajka

Sól

150 g płatków owsianych

50 g mąki

Pieprz

3 łyżki oleju

20 g masła

250 ml bulionu

250 ml mleka

150 g sera gorgonzola

Łyżeczka soku z cytryny

Gałka muszkatołowa

Czerwona cebula

1 ząbek czosnku

2-3 gałązki tymianku

1 łyżka oliwy

Migdały prażyć na patelni bez tłuszczu. 450 g cukinii utrzeć, resztę pokroić w cienkie plastry. Jajka rozdzielić. Białka ubić na sztywną pianę oddając szczyptę soli.

Tratą cukinię wymieszać z migdałami, żółtkami, płatkami owsianymi i 30 g mąki. Doprawić solą i pieprzem. Delikatnie wmieszać pianę. Formować placki  Porcjami smażyć z obu stron na złoty kolor na rozgrzanym oleju.

Z masła i 20 g mąki zrobić zasmażkę. Wlać bulion i mleko, dodać ser, gotować 5 minut. Doprawić solą, pieprzem, sokiem z cytryny i gałką muszkatołową.

Cebulę i czosnek pokroić w plasterki i usmażyć na oleju wraz z plastrami cukinii, dodając tymianek, sól i pieprz. Placki podawać z sosem i warzywami.

10 pomysłów na szybki obiad

Martha Stewart: 2 sekrety smażonego kurczaka

Proste potrawy z mięsa mielonego

12 największych błędów, jakie możesz popełnić podczas pieczenia ciasta

Nadziewane pomidory z kuskusem, serem owczym i cukinią

Składniki:

75 g kaszy kuskus

Sól

4 pomidory "bawole serca"

1 mała cukinia

2 czerwone cebule

1 łyżka oliwy

Szczypta cukru

Pół łyżeczki suszonego oregano

Pieprz

75 g sera feta

150 ml bulionu

Kuskus zalać 75 ml wrzącej osolonej wody i odstawić na 5 minut.

Z pomidorów odciąć "wieczko", wydrążyć środek. Cukinię i cebulę pokroić w kostkę, przesmażyć na oliwie, pod koniec dodać pokrojony miąższ wycięty z pomidorów. Doprawić pieprzem i solą, cukrem i oregano, zmieszać z kuskusem i pokruszoną fetą. Pomidory umieścić w żaroodpornej formie, napełnić nadzieniem, wlać bulion i zapiekać 15 minut w 200 st. C

10 pomysłów na szybki obiad

Martha Stewart: 2 sekrety smażonego kurczaka

Proste potrawy z mięsa mielonego

12 największych błędów, jakie możesz popełnić podczas pieczenia ciasta


 

Smażone prawdziwki

 

Składniki:

375 świeżych prawdziwków

2 szalotki

1 ząbek czosnku

2-3 łyżki oliwy

Sól, pieprz

pęczek pietruszki

1łyżeczka soku z cytryny

Grzyby oczyścić i pokroić w cienkie plastry. Szalotki i czosnek pokroić w drobną kostkę i zeszklić na oliwie. Dodać grzyby, smażyć 8-10 minut. Doprawić solą i pieprzem. Przed podaniem skropić sokiem z cytryny i posypać natką.

10 pomysłów na szybki obiad

Martha Stewart: 2 sekrety smażonego kurczaka

Proste potrawy z mięsa mielonego

12 największych błędów, jakie możesz popełnić podczas pieczenia ciasta


Knedle szpinakowe w sosie paprykowym

Składniki:

 6 czerstwych bułek

250 ml mleka

100 g szpinaku

4 małe cebule

3 jajka

Sól, pieprz

Po 2 małe czerwone i żółte papryki

600 ml bulionu

4 łyżki ajwaru

3 łyżki twarogu

Cukier

Bułki pokroić w kostkę, zalać mlekiem, odstawić. Cebulę pokroić w kostkę, szpinak sparzyć, pokroić. Do bułek dodać, szpinak, połowę cebuli i jaja. Doprawić solą i pieprzem, dobrze wyrobić. Uformować 12 knedli.

Paprykę pokroić w kostkę i wraz z pozostałą cebulą ugotować w bulionie.

Knedle gotować  na parze porcjami, po 10 minut.

Do sosu wmieszać ajwar i twarożek, doprawić solą i pieprzem oraz cukrem.

10 pomysłów na szybki obiad

Martha Stewart: 2 sekrety smażonego kurczaka

Proste potrawy z mięsa mielonego

12 największych błędów, jakie możesz popełnić podczas pieczenia ciasta

Kukurydza z salsą warzywną

Składniki:

1 mała cukinia

300 g pomidorów

1 czerwona papryka

2 szalotki

1 ząbek czosnku

3 łyżki masła

100 ml bulionu

Pół pęczka kolendry

Pół mango

2 chili

Sól, szczypta cukru

4 kolby kukurydzy

4 podpłomyki

Cukinię, pomidory, paprykę, szalotki i czosnek pokroić w kostkę, podsmażyć na tłuszczu i zalać bulionem, gotować 2 minuty. Dodać listki kolendry i pokrojone w kostkę mango i chili. Doprawić solą i cukrem. Kolby kukurydzy smażyć ok. 10 minut, obracając. Posolić. Podawać z salsą warzywną i podpłomykami.

  10 pomysłów na szybki obiad

Martha Stewart: 2 sekrety smażonego kurczaka

Proste potrawy z mięsa mielonego

12 największych błędów, jakie możesz popełnić podczas pieczenia ciasta

 

Nadziewane ziemniaki z kapustą kiszoną

Składniki:

4 duże ziemniaki

Sól

2 łyżki oleju

580 g kiszonej kapusty

Pieprz

50 ml soku jabłkowego

10 owoców jałowca

1 listek laurowy

125 g śmietany

2 łyżki koncentratu pomidorowego100 g Goudy

20 g orzechów laskowych w płatkach

  Łyżka siekanej pietruszki

Ziemniaki ugotować w osolonym wrzątku. Kapustę przesmażyć na oleju, doprawić solą, pieprzem, zalać sokiem jabłkowym, dodać owoce jałowca i liść laurowy. Dusić 10 minut. Dodać koncentrat pomidorowy i śmietanę. Ziemniaki przekrawać, nakładać kapustę, posypać serem i orzechami i zapiekać 8-10 minut w 200 st C. Posypać natką


10 pomysłów na szybki obiad

Martha Stewart: 2 sekrety smażonego kurczaka

Proste potrawy z mięsa mielonego

12 największych błędów, jakie możesz popełnić podczas pieczenia ciasta



Smacznego
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy