Reklama

Dolmades

Gołąbki w liściach winogron.

Składniki

  • 30 dużych, zdrowych liści winogron
  • szklanka ryżu
  • 40 dag mielonej wieprzowiny
  • 1 średnia cebula
  • pęczek natki pietruszki
  • 2 łyżki mielonego kminu
  • sól
  • pieprz
  • oliwa

Przygotowanie:

Liście opłucz i poodcinaj ogonki. Zagotuj litr wody i dodaj łyżkę soli. Kiedy woda zacznie się gotować, blanszuj liście, aż zmienią kolor i staną się miękkie. Zanurz je w zimnej wodzie na kilka sekund i odłóż na talerz.

Ryż ugotuj według przepisu. Pokrój cebulę w drobną kostkę i podsmaż na oliwie na złoto. Dodaj łyżeczkę mielonego kminu rzymskiego. Połącz wszystkie składniki z posiekaną pietruszką, pieprzem i solą. Mięso powinno być surowe.

Rozłóż pojedynczy liść i połóż na środku 2 łyżeczki nadzienia. Zwiń jak gołąbki.

Reklama

Dno garnka (z grubym dnem) wyłóż pozostałymi liśćmi winogron. Następnie ułóż na nich dolmy i dolej pół szklanki wody. Gotuj przez 10-15 minut. Gotowe polej obficie dobrą oliwą. Możesz je też serwować z klasycznym sosem pomidorowym.

Zobacz także:

Tele Tydzień
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy