Przygotowanie:
Liście opłucz i poodcinaj ogonki. Zagotuj litr wody i dodaj łyżkę soli. Kiedy woda zacznie się gotować, blanszuj liście, aż zmienią kolor i staną się miękkie. Zanurz je w zimnej wodzie na kilka sekund i odłóż na talerz.
Ryż ugotuj według przepisu. Pokrój cebulę w drobną kostkę i podsmaż na oliwie na złoto. Dodaj łyżeczkę mielonego kminu rzymskiego. Połącz wszystkie składniki z posiekaną pietruszką, pieprzem i solą. Mięso powinno być surowe.
Rozłóż pojedynczy liść i połóż na środku 2 łyżeczki nadzienia. Zwiń jak gołąbki.
Dno garnka (z grubym dnem) wyłóż pozostałymi liśćmi winogron. Następnie ułóż na nich dolmy i dolej pół szklanki wody. Gotuj przez 10-15 minut. Gotowe polej obficie dobrą oliwą. Możesz je też serwować z klasycznym sosem pomidorowym.
Zobacz także: