Domowa granola

Idealne śniadanie? Domowe! Wypróbuj przepis na granolę i ciesz się jej wyjątkowym smakiem.

Granola najlepiej smakuje z mlekiem lub jogurtem
Granola najlepiej smakuje z mlekiem lub jogurtem123RF/PICSEL

Składniki

  • 1/2 szklanki migdałów
  • po 1/2 szklanki orzechów włoskich i laskowych
  • 1/4 szklanki pestek dyni i słonecznika
  • 1 i 1/2 szklanki płatków owsianych
  • 1/2 szklanki suszonej żurawiny
  • 1/2 szklanki rodzynek
  • 1/2 szklanki suszonych śliwek
  • 1/2 szklanki miodu lub syropu klonowego
  • szczypta cynamonu

dodatkowe

  • mleko lub jogurt naturalny
  • maliny, borówki

Sposób przygotowania:

1. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C. Orzechy, pestki i płatki owsiane wsyp do miski, wlej miód lub syrop klonowy i wszystko delikatnie wymieszaj drewnianą łyżką. Kiedy zaczną się sklejać, przełóż je na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Równomiernie rozprowadź masę, a następnie posyp ją cynamonem. Piecz przez 20 minut, a w trakcie pieczenia dwa razy wszystko przemieszaj, aby składniki równomiernie się zarumieniły.

2. Wyjmij blachę z piekarnika i dodaj pestki dyni oraz słonecznika. Wstaw do piekarnika jeszcze na 15 minut. Po tym czasie pozostaw do wystudzenia.

3. Kiedy składniki będą zimne, dodaj drobno posiekane suszone śliwki, rodzynki i żurawinę. Dokładnie wszystko wymieszaj i przełóż do szczelnie zamykanego słoika. Tak przygotowaną granolę możesz przechowywać nawet sześć tygodni.

4. Aby przygotować śniadanie, nalej do miseczek ciepłe lub zimne mleko i wsyp porcję granoli. Świetnie smakuje także jako przekąska z dodatkiem jogurtu.

Zobacz także:

Jogurtowy koktajl owocowy z miętąStyl.pl
Tele Tydzień
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas