Domowa granola
Idealne śniadanie? Domowe! Wypróbuj przepis na granolę i ciesz się jej wyjątkowym smakiem.
Sposób przygotowania:
1. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C. Orzechy, pestki i płatki owsiane wsyp do miski, wlej miód lub syrop klonowy i wszystko delikatnie wymieszaj drewnianą łyżką. Kiedy zaczną się sklejać, przełóż je na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Równomiernie rozprowadź masę, a następnie posyp ją cynamonem. Piecz przez 20 minut, a w trakcie pieczenia dwa razy wszystko przemieszaj, aby składniki równomiernie się zarumieniły.
2. Wyjmij blachę z piekarnika i dodaj pestki dyni oraz słonecznika. Wstaw do piekarnika jeszcze na 15 minut. Po tym czasie pozostaw do wystudzenia.
3. Kiedy składniki będą zimne, dodaj drobno posiekane suszone śliwki, rodzynki i żurawinę. Dokładnie wszystko wymieszaj i przełóż do szczelnie zamykanego słoika. Tak przygotowaną granolę możesz przechowywać nawet sześć tygodni.
4. Aby przygotować śniadanie, nalej do miseczek ciepłe lub zimne mleko i wsyp porcję granoli. Świetnie smakuje także jako przekąska z dodatkiem jogurtu.
Zobacz także: