Domowa pizza

Jest prosta w przygotowaniu i przypadnie do gustu wszystkim domownikom. Zrobisz ją z tego, co masz pod ręką- możesz improwizować!

Użyj wyobraźni- wykorzystaj składniki, które lubisz najbardziej
Użyj wyobraźni- wykorzystaj składniki, które lubisz najbardziej123RF/PICSEL

Składniki

  • 2 szklanki mąki (najlepiej typ 750)
  • 1 i 1/4 szklanki wody
  • łyżeczka drożdży instant
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 10 dag różnych wędlin
  • oliwa
  • sos pomidorowy lub ketchup
  • 10 dag startego sera
  • 4 pieczarki
  • 2 pomidory
  • kilka oliwek bez pestek
  • po łyżeczce oregano i bazylii

Sposób przygotowania:

1. Z mąki, wody, soli, łyżki oliwy i drożdży zagnieć elastyczne, gładkie ciasto. Gdy odchodzi od ręki, przełóż do miski i przykryj ściereczką. Zostaw na godzinę do wyrośnięcia.

2. Wyjmij ciasto z miski, kilka razy zagnieć. Uformuj cienki lub grubszy placek. Możesz je rozwałkować.

3. Sos lub ketchup wymieszaj z oregano. Rozsmaruj na placku. Posyp startym serem. Ułóż wędlinę, pokrojone w plasterki pieczarki, pomidory i oliwki. Posyp bazylią.

4. Wstaw do nagrzanego do 220ºC piekarnika na 10-20 minut.

Zobacz także:

Pizza z kozim seremStyl.pl
Na Żywo
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?