Domowe batoniki Twix
Rozgrzej piekarnik do 160 st. C. Formę 13x22 cm nasmaruj masłem. Za pomocą robota kuchennego zmieszaj masło z cukrem. W osobnej misce wymieszaj mąkę z solą. Stopniowo wsypuj do masła, miksując na wolnych obrotach, aż składniki się połączą. Nałóż ciasto do formy, dociśnij. Piecz 24-28 minut na złoty kolor. Wyłącz piekarnik, wyjmij formę i odstaw na 10 minut, a następnie wybij z formy. Wymyj formę i wyłóż pergaminem. Wsyp szklankę pokruszonej czekolady do formy i wstaw do wciąż ciepłego piekarnika na 5 minut. Wyrównaj czekoladę za pomocą szpatułki. Wstaw czekoladę do zamrażalnika na 5 minut.
25 toffików i 1 łyżkę śmietany umieścić w misce i wstaw do mikrofalówki na 1 minutę. Mieszaj co 30 sekund, aż powstanie gładka masa. Czekoladę wyjmij z zamrażalnika, polej masą toffi i natychmiast przyłóż ciasto. Pozostałe toffi stop w mikrofalówce z łyżką śmietany i nałóż kolejną warstwę na ciasto. Wstawić do lodówki na 20 minut.
Pozostałą czekoladę stop w mikrofalówce, odstaw na 5 minut i wylej na warstwę karmelu. Wstaw do zamrażalnika na 15 minut.
Uwolnij całość z formy, zdejmij pergamin i pokrój na "batoniki".