Reklama

Domowe frytki w pikantnej wersji

Szukasz pomysłu na ciekawy dodatek do obiadu? Domowe frytki z pikantnym akcentem będą strzałem w dziesiątkę!

Składniki

  • 10 dużych, mączystych ziemniaków
  • 1 łyżeczka cukru
  • po dużej szczypcie chili i słodkiej papryki
  • sól
  • olej

Sposób przygotowania:

1. Ziemniaki obierz i pokrój w podobnej wielkości słupki. 

2. Wrzuć je do wrzątku. Dodaj cukier i gotuj 5 minut. Wyjmij frytki i bardzo dokładnie je osusz. 

3. Rozgrzej w szerokim garnku olej. Wrzuć frytki i smaż, aż wypłyną na powierzchnię. Wtedy wyjmij je łyżką cedzakową i poczekaj aż ostygną. Po kilku minutach ponownie zanurz je w gorącym oleju. Wyjmij, gdy będą zarumienione. Oprósz je mieszanką soli, chili i papryki. Podawaj z ulubionym sosem.

Zobacz także:

Reklama
Tele Tydzień
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy