Domowe jagodzianki
Warto wykorzystać końcówkę sezonu na zrobienie pysznych, domowych bułeczek z jagodami.
Składniki
- szczypta soli
- 25 g drożdży
- 80 g masła
- 250 ml mleka
- 100 g cukru
na nadzienie
- 400 g jagód
- łyżka mąki ziemniaczanej
- 3 łyżki cukru
na kruszonkę
- 60 g masła
- 5 łyżek cukru
- 1/2 szklanki mąki
- łyżka cukru waniliowego
- jajko do smarowania
Sposób przygotowania:
1. Drożdże pokrusz do miski, zalej ciepłym mlekiem i dobrze wymieszaj. Następnie wrzuć pozostałe składniki (bez masła) i dokładnie połącz. Dodaj rozpuszczone masło i zagnieć gładkie ciasto. Przykryj i odstaw, aby urosło. W tym czasie składniki na nadzienie wymieszaj.
2. Przygotuj kruszonkę. Masło roztop, ostudź, wymieszaj z cukrem i mąką, rozetrzyj palcami, aż uzyskasz grudki.
3. Odstawione ciasto podziel na kilka kawałków. Z każdego uformuj kulkę i lekko spłaszcz ją dłonią. Na środku połóż łyżeczkę jagód i sklej jak na pierogi, odstaw jeszcze na 30 minut. Posmaruj jajkiem i posyp kruszonką. Piecz w temp. 200°C przez 20 minut.
Zobacz także: