Reklama

Domowe jagodzianki

Warto wykorzystać końcówkę sezonu na zrobienie pysznych, domowych bułeczek z jagodami.

Składniki

  • szczypta soli
  • 25 g drożdży
  • 80 g masła
  • 250 ml mleka
  • 100 g cukru

Składniki na nadzienie

  • 400 g jagód
  • łyżka mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki cukru

Składniki na kruszonkę

  • 60 g masła
  • 5 łyżek cukru
  • 1/2 szklanki mąki
  • łyżka cukru waniliowego
  • jajko do smarowania

Sposób przygotowania:

1. Drożdże pokrusz do miski, zalej ciepłym mlekiem i dobrze wymieszaj. Następnie wrzuć pozostałe składniki (bez masła) i dokładnie połącz. Dodaj rozpuszczone masło i zagnieć gładkie ciasto. Przykryj i odstaw, aby urosło. W tym czasie składniki na nadzienie wymieszaj. 

2. Przygotuj kruszonkę. Masło roztop, ostudź, wymieszaj z cukrem i mąką, rozetrzyj palcami, aż uzyskasz grudki. 

3. Odstawione ciasto podziel na kilka kawałków. Z każdego uformuj kulkę i lekko spłaszcz ją dłonią. Na środku połóż łyżeczkę jagód i sklej jak na pierogi, odstaw jeszcze na 30 minut. Posmaruj jajkiem i posyp kruszonką. Piecz w temp. 200°C przez 20 minut.


Zobacz także:

Reklama


Na Żywo
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy