Domowe kokosanki

Kto z nas nie lubi od czasu do czasu zjeść czegoś słodkiego? Domowe łakocie mogą być przepyszne, a ich przygotowanie wcale nie musi wymagać dużego nakładu pracy. Jak samodzielnie zrobić smaczne kokosanki?

Chrupiące kokosanki to przysmak, który smakuje nam nie tylko w święta
Chrupiące kokosanki to przysmak, który smakuje nam nie tylko w święta 123RF/PICSEL

Składniki

  • 200g wiórków kokosowych
  • 50g masła
  • 100 g cukru
  • 2-3 białka
  • 120g cukru

Przygotowanie domowych kokosanek warto rozpocząć od roztopienia masła w garnku. Następnie należy dodać wiórki kokosowe i wymieszać całość, a później poczekać aż wystygnie.

Po chwili można ubić jajka tak, aby powstała piana, do której dalej ubijając, trzeba powoli zacząć dodawać cukier.

Białka powinno się wmieszać do kokosu, bo masa najprawdopodobniej będzie już wystarczająco gęsta.

Przy wykładaniu masy na blachę trzeba pamiętać o tym, by zachować odstępy pomiędzy kokosankami. Domowe ciasteczka powinny "pobyć" w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez około kwadrans.

Gdy zauważysz, że kokosanki rumienią się na złoto, możesz powoli wyjmować je z piekarnika. 

Zobacz także:

Kokosowo-truskawkowe ciacho (Ipla/Polsat)