W samym środku lata lody są najlepszym deserem. Żeby jednak mieć pewność, że jeszcze prawie, dobre lody z mleka i owoców bez konserwantów, zrób je sama. To nie zajmuje wiele czasu.
Najlepiej zrób je z drobnych owoców, typu truskawki, maliny, jagody albo wiśnie. Owoce umyj, usuń szypułki lub pestki, zmiksuj lub rozgnieć widelcem. Mus przelej do rondelka i duś przez 3 minuty, aby pozbyć się nadmiaru wody. Jesli lubisz lody lekko kwaskowe, do owoców dodaj sok z jednej cytryny lub limonki. Po zagotowaniu przestudź.
6 jajek od kur z wolnego wybiegu umyj, sparz wrzątkiem. Wbij do naczynia i ubij na puch, dodając 6 łyżeczek cukru pudru. Ubij jeszcze śmietankę kremówkę (wystarczą 2 szklanki) z dwiema łyżeczkami cukru pudru. Następnie zmiksowane jajka dodaj do ubitej śmietanki i delikatnie wymieszaj.
Na koniec do przygotowanej masy przełóż wystudzony mus owocowy i ponownie wymieszaj. Całą masę przelej do jednego dużego naczynia lub kilku małych kubeczków. Wstaw do zamrażarki na ok. 4 godziny. Przez podaniem przełóż na poł godziny do lodówki. Podawaj w pucharku, udekoruj świeżymi owocami liśćmi mięty lub bazylii.