Reklama

Domowe trufle

Wytworna, pyszna, ale prosta w przygotowaniu słodka przekąska.

Składniki

  • 40 dag czekolady mlecznej
  • 5 dag czekolady gorzkiej
  • 50 ml śmietanki kremówki
  • 7 łyżek masła
  • 4 łyżki płynnego miodu
  • 2 kieliszki likieru amaretto (lub rumu, plus zapach migdałowy)
  • gorzkie kakao, wiórki kokosowe i mielone orzechy do dekoracji
  • szczypta soli

Sposób przygotowania:

1. Czekolady połamać, roztopić w kąpieli wodnej (kawałki czekolady umieścić w miseczce nad wrzącą wodą i poczekać aż się rozpłyną albo użyć mikrofalówki - wstawić na ok. 90 sekund na średnią moc, po tym czasie czekoladę wyjąć z mikrofalówki, dobrze wymieszać i topić jeszcze 10-15 sekund). Idealna czekolada jest gładka i lśniąca. 

2. Śmietanę kremówkę wlać do rondla, zagotować z miodem, dodać masło, amaretto lub rum i zapach, lekko osolić, dokładnie wymieszać z roztopioną czekoladą, przestudzić, przykryć folią spożywczą, odstawić do lodówki. 

Reklama

3. Z masy formować kulki przy pomocy łyżeczki do melonów. Każdą obtoczyć w kakao, wiórkach lub mielonych orzechach, układać w papierowych pilotkach. Przechowywać w lodówce.  

Zobacz także:


Twoje Imperium
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy