Domowe trufle
Wytworna, pyszna, ale prosta w przygotowaniu słodka przekąska.
Sposób przygotowania:
1. Czekolady połamać, roztopić w kąpieli wodnej (kawałki czekolady umieścić w miseczce nad wrzącą wodą i poczekać aż się rozpłyną albo użyć mikrofalówki - wstawić na ok. 90 sekund na średnią moc, po tym czasie czekoladę wyjąć z mikrofalówki, dobrze wymieszać i topić jeszcze 10-15 sekund). Idealna czekolada jest gładka i lśniąca.
2. Śmietanę kremówkę wlać do rondla, zagotować z miodem, dodać masło, amaretto lub rum i zapach, lekko osolić, dokładnie wymieszać z roztopioną czekoladą, przestudzić, przykryć folią spożywczą, odstawić do lodówki.
3. Z masy formować kulki przy pomocy łyżeczki do melonów. Każdą obtoczyć w kakao, wiórkach lub mielonych orzechach, układać w papierowych pilotkach. Przechowywać w lodówce.
Zobacz także: