Reklama

Domowy chleb

Z żurawiną smakuje wyśmienicie.

Składniki

  • pół szklanki mleka
  • 2 łyżki drożdży
  • łyżeczka cukru
  • 25 dag mąki chlebowej
  • łyżeczka soli
  • 4 łyżki oliwy
  • 10 dag żurawiny
  • garść pistacji
  • sól

Mleko wlej do rondelka i podgrzej. Rozkrusz do miski drożdże, dodaj łyżeczkę cukru, zalej mlekiem i dokładnie wymieszaj. Stopniowo dodawaj mąkę, sól i oliwę. Zagnieć gładkie, elastyczne ciasto i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Umytą żurawinę i drobno posiekane pistacje dodaj do wyrośniętego ciasta i dobrze wymieszaj. 

Ciasto wstaw do natłuszczonej, podłużnej brytfanki. Ponacinaj je z wierzchu kilkakrotnie. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez 20 minut w temperaturze 190°C, aż ładnie się zrumieni. Wystudzone bagietki podawaj np. z serowym fondue.

Zobacz także:

Reklama
Styl.pl
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy