Domowy chleb
Z żurawiną smakuje wyśmienicie.

Składniki
- pół szklanki mleka
- 2 łyżki drożdży
- łyżeczka cukru
- 25 dag mąki chlebowej
- łyżeczka soli
- 4 łyżki oliwy
- 10 dag żurawiny
- garść pistacji
- sól
Mleko wlej do rondelka i podgrzej. Rozkrusz do miski drożdże, dodaj łyżeczkę cukru, zalej mlekiem i dokładnie wymieszaj. Stopniowo dodawaj mąkę, sól i oliwę. Zagnieć gładkie, elastyczne ciasto i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Umytą żurawinę i drobno posiekane pistacje dodaj do wyrośniętego ciasta i dobrze wymieszaj. Ciasto wstaw do natłuszczonej, podłużnej brytfanki. Ponacinaj je z wierzchu kilkakrotnie. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez 20 minut w temperaturze 190°C, aż ładnie się zrumieni. Wystudzone bagietki podawaj np. z serowym fondue.Zobacz także: