Domowy chleb z mieszanką nasion
Wypróbuj nasz przepis. To naprawdę nic trudnego.

Składniki
- Oliwa z oliwek
- Mąka pszenna / 350 g
- Ziarna słonecznika / 50 g
- Dwie łyżki stołowe maku / 20 g
- Proszek do pieczenia / 10 g
- Łyżka soli / 10 g
- Łyżka cukru (puder lub trzcinowy) / 10 g
- Mleko lub maślanka / 300 ml
Przygotowanie:
Wsyp do miski mąkę z nasionami słonecznika i maku. Dodaj proszek do pieczenia, sól i cukier. Wymieszaj. Dodaj maślankę. Wymieszaj starannie i ugnieć ciasto. Posyp blat mąką. Ugniataj ciasto przez 5 minut i uformuj okrągły kształt bochenka. Posmaruj blachę oliwą z oliwek. Ułóż wyrobiony bochenek chleba na blasze. Delikatnie ponacinaj wierzch. Posyp z wierzchu odrobiną mąki. Piecz w temp. 230 stopni Celcjusza przez 15 minut. Zmniejsz temepraturę do 200 stopni Celsjusza i piecz kolejne 25-30 minut. Odstaw chleb do ostygnięcia.