Domowy hummus
Inspirowane kuchnią libańską i syryjską dania zachwycają bogatym smakiem.
Sposób przygotowania:
1. Cieciorkę zalej sporą ilością wody z dodatkiem 1 łyżeczki sody. Pomocz przez 6 godzin, aż cieciorka napęcznieje. Wtedy ją odsącz i zalej świeżą wodą. Dodaj drugą łyżeczkę sody. Gotuj na średnim ogniu tak długo, aż cieciorka zacznie się rozpadać (nie wystarczy by była miękka, ma się rozgotować). Zdejmij z ognia.
2. Odlej nadmiar wody z gotowania (ma być na dnie). Przestudź najpierw w temperaturze pokojowej, a potem schłodź w lodówce. Do zimnej cieciorki (z odrobiną wody z gotowania) dodaj pastę tahini i sok z limonki. Zmiksuj na gładką, kremową pastę. Dopraw solą i kuminem. W razie potrzeby dodaj odrobinę oliwy. Sos podawaj z pitą.
Zobacz także: