Reklama

Domowy majonez

Taki domowy majonez smakuje najlepiej. Pamiętaj, że wszystkie składniki (mieszaj je tylko w jedną stronę) muszą mieć temperaturę pokojową. Inaczej majonez może się zważyć.

Składniki

  • 1 żółtko
  • 250 ml oleju
  • łyżka soku z cytryny
  • łyżeczka musztardy
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie domowego majonezu:

Najpierw wymieszaj żółtko z musztardą, solą, pieprzem i sokiem z cytryny.

Potem dodaj kilka kropli oleju i ubijaj mikserem.

Gdy masa już odrobinę zgęstnieje, wlewaj po kropli resztkę oleju, cały czas ubijając masę.

Jeśli wlejesz za szybko olej, majonez może się rozwarstwić. A wtedy - w oddzielnym naczyniu utrzyj jeszcze jedno żółtko i dodaj powoli olej.

Zobacz także sposoby na inne sosy:


Sos holenderski

Reklama

Sos tatarski



Tele Tydzień
Dowiedz się więcej na temat: majonez | domowy majonez
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy