Domowy majonez
Aktualizacja
Taki domowy majonez smakuje najlepiej. Pamiętaj, że wszystkie składniki (mieszaj je tylko w jedną stronę) muszą mieć temperaturę pokojową. Inaczej majonez może się zważyć.
Składniki
- 1 żółtko
- 250 ml oleju
- łyżka soku z cytryny
- łyżeczka musztardy
- sól
- pieprz
Przygotowanie domowego majonezu:
Najpierw wymieszaj żółtko z musztardą, solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
Potem dodaj kilka kropli oleju i ubijaj mikserem.
Gdy masa już odrobinę zgęstnieje, wlewaj po kropli resztkę oleju, cały czas ubijając masę.
Jeśli wlejesz za szybko olej, majonez może się rozwarstwić. A wtedy - w oddzielnym naczyniu utrzyj jeszcze jedno żółtko i dodaj powoli olej.
Zobacz także sposoby na inne sosy: