Reklama

Domowy pasztet

Z mięsem z królika.

Składniki (dla 15 osób):

100 g combra z królika

400 g mielonego mięsa z królika

400 g mielonej karkówki

400 g mielonej cielęciny

250 g boczku wędzonego

2 jajka

2 szalotki

40 ml wina porto

Chrzan tarty

Natka pietruszki

Listki bazylii

Przyprawy:

Przyprawa do pieczeni

Majeranek otarty

Sól morska

Pieprz czarny mielony

Sposób przygotowania:

Do dużej miski wkładamy mielone mięso królika, mięso wieprzowe, cielęcinę, 1 całe jajko, 1 żółtko, drobno pokrojone szalotkę oraz natkę pietruszki.

Przyprawiamy solą, pieprzem, majerankiem i przyprawą do pieczeni. Na koniec dolewamy około 40 ml wina i całość dokładnie mieszamy ręką, aż wszystkie składniki farszu się połączą.

Reklama

Prostokątną formę do pasztetu wykładamy wewnątrz cienkimi plastrami boczku w taki sposób, żeby jego fragmenty wystawały poza formę.

Formę wypełniamy polową farszu, następnie układamy paski posolonego combra z królika i przykrywamy pozostałym farszem.

Nałożony farsz przykrywamy fragmentami boczku, które wystawały na zewnątrz.

Formę przykrywamy pokrywką i zapiekamy w kąpieli wodnej przez około 1 godz. W piekarniku nagrzanym do 130-140 st. C. Po tym czasie wyjmujemy pasztet z piekarnika i pozostawiamy w formie do ostygnięcia.

Podanie:

Pasztet kroimy w plastry i układamy na talerzach udekorowanych listkami bazylii. Podajemy z dodatkiem tartego chrzanu.


Przepis pochodzi z książki Michela Morana "Doradca smaku"

materiały prasowe
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy