100 g combra z królika
400 g mielonego mięsa z królika
400 g mielonej karkówki
400 g mielonej cielęciny
250 g boczku wędzonego
2 jajka
2 szalotki
40 ml wina porto
Chrzan tarty
Natka pietruszki
Listki bazylii
Przyprawy:
Przyprawa do pieczeni
Majeranek otarty
Sól morska
Pieprz czarny mielony
Do dużej miski wkładamy mielone mięso królika, mięso wieprzowe, cielęcinę, 1 całe jajko, 1 żółtko, drobno pokrojone szalotkę oraz natkę pietruszki.
Przyprawiamy solą, pieprzem, majerankiem i przyprawą do pieczeni. Na koniec dolewamy około 40 ml wina i całość dokładnie mieszamy ręką, aż wszystkie składniki farszu się połączą.
Prostokątną formę do pasztetu wykładamy wewnątrz cienkimi plastrami boczku w taki sposób, żeby jego fragmenty wystawały poza formę.
Formę wypełniamy polową farszu, następnie układamy paski posolonego combra z królika i przykrywamy pozostałym farszem.
Nałożony farsz przykrywamy fragmentami boczku, które wystawały na zewnątrz.
Formę przykrywamy pokrywką i zapiekamy w kąpieli wodnej przez około 1 godz. W piekarniku nagrzanym do 130-140 st. C. Po tym czasie wyjmujemy pasztet z piekarnika i pozostawiamy w formie do ostygnięcia.
Podanie:
Pasztet kroimy w plastry i układamy na talerzach udekorowanych listkami bazylii. Podajemy z dodatkiem tartego chrzanu.
Przepis pochodzi z książki Michela Morana "Doradca smaku"