Domowy pischinger
Jeśli tort robisz z dużych wafli, po schłodzeniu pokrój go w trójkąty. Użyj ostrego noża – po każdym cięciu zanurzaj go w gorącej wodzie.

Składniki
- 15 dag gorzkiej czekolady,
- 20 dag małych okrągłych suchych andrutów (może być też normalna duża paczka kwadratowych),
- 20 dag masła,
- 10 dag cukru pudru,
- 2 żółtka,
- 5 dag smażonej skórki pomarańczowej,
- 10 dag słodzonego twarożku
Przygotowanie:
Łyżkę masła odłożyć, resztę zmiksować na gładką masę. Żółtka utrzeć z cukrem, połączyć z masą maślaną. 2/3 czekolady stopić w kąpieli wodnej, dodać do masy. Skórkę pomarańczową posiekać jak najdrobniej, wymieszać z całością.
Wafle posmarować masą, przykrywać kolejnym, smarować masą itd. - powinno być ok. 6 warstw. Ostatnią, wierzchnią warstwę pozostawić suchą. Przycisnąć deską, obciążyć, schładzać ok. 2 godzin.
Resztę czekolady zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Brzegi zastudzonych wafli posmarować twarożkiem i obsypać wiórkami czekoladowymi. Resztki wiórków roztopić z odłożonym masłem, utrzeć, polać wafle z wierzchu. Schłodzić.