Reklama

Dorada po śródziemnomorsku

Włosi kochają pomidory i potrafią wyczarować z nich proste i bogate w smaku dania. Zainspirujmy się!

Składniki

  • 500 g filetów z dorady
  • 1 cebula
  • 1/2 papryczki chili
  • 400 g pomidorków koktajlowych
  • 40 g czarnych oliwek bez pestek
  • 1 łyżka kaparów ze słoiczka
  • 2 łyżki oliwy
  • sól, cukier

Sposób przygotowania:

1. Filety opłucz i osusz papierowym ręcznikiem. Cebulę obierz i drobno posiekaj. Papryczkę chili rozkrój, wyjmij pestki i drobno potnij. Pomidorki koktajlowe przetnij na pół. 

2. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oliwy. Podsmaż na niej cebulę i papryczkę. Wlej 2 łyżki wody. Po 2-3 minutach dodaj pomidorki i sporą szczyptę cukru. Gotuj 5-6 minut. Włóż rybę, kapary i oliwki. Gotuj na małym ogniu ok. 15 minut. Ewentualnie dopraw do smaku solą. Wyłóż na talerze. Posyp listkami bazylii.

Zobacz także:

Reklama
Życie na gorąco
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy