Dorsz z leśnymi grzybami
Wakacyjne wyjazdy nad morze i jeziora już za nami, ale nie rezygnujmy z jedzenia ryb, bo są pyszne i bardzo zdrowe.
Sposób przygotowania:
1. Filet opłucz i osusz papierowym ręcznikiem. Oprósz solą, pieprzem i skrop sokiem z cytryny.
2. Naczynie do zapiekania wysmaruj dokładnie masłem klarowanym. Ułóż rybę, obłóż plasterkami czosnku oraz wiórkami masła.
3. Przykryj naczynie pokrywą lub folią aluminiową i wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180°C (termoobieg). Piecz 25 minut.
4. Grzyby pokrój w cienkie plasterki i usmaż na maśle klarowaym. Powinny być ładnie przyrumienione z obu stron.
5. Na półmisku obłóż upieczoną rybę grzybami i posyp koperkiem.
Zobacz także: