Reklama

Dorsz z leśnymi grzybami

Wakacyjne wyjazdy nad morze i jeziora już za nami, ale nie rezygnujmy z jedzenia ryb, bo są pyszne i bardzo zdrowe.

Składniki

  • 50 dag filetu z dorsza
  • 15 dag leśnych grzybów (możesz zastąpić je pieczarkami)
  • masło klarowane
  • 1/2 pęczka koperku
  • 2 ząbki czosnku
  • sok z cytryny
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania:

1. Filet opłucz i osusz papierowym ręcznikiem. Oprósz solą, pieprzem i skrop sokiem z cytryny. 

2. Naczynie do zapiekania wysmaruj dokładnie masłem klarowanym. Ułóż rybę, obłóż plasterkami czosnku oraz wiórkami masła. 

3. Przykryj naczynie pokrywą lub folią aluminiową i wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180°C (termoobieg). Piecz 25 minut. 

4. Grzyby pokrój w cienkie plasterki i usmaż na maśle klarowaym. Powinny być ładnie przyrumienione z obu stron. 

5. Na półmisku obłóż upieczoną rybę grzybami i posyp koperkiem.

Reklama

Zobacz także:

Na Żywo
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy