Dorsz z warzywami i kaszą gryczaną w bulionie
Delikatna zupa rybna z kaszą gryczaną i warzywami.
Sposób przygotowania:
Do garnka wlewamy bulion rybny. Dodajemy pokrojoną w zapałkę marchew, szalotkę. Wlewamy sos sojowy oraz cukier. Gotujemy całość 4 minuty. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Polędwice z dorsza dokładnie osuszamy oraz solimy. Rozgrzewamy patelnie z olejem. Rybę smażymy 3 minuty z jednej strony. Przewracamy na drugą stronę, dodajemy zimne masło. Dorsza podczas smażenia oblewamy rozpuszczonym masłem. Następnie zdejmujemy na ręcznik papierowy, aby odsączyć nadmiar tłuszczu. W głębokim talerzu układamy na spodzie ugotowaną kaszę gryczaną, na niej rybę z warzywami. Całość zalewamy bulionem do ¾ wysokości kaszy. Dekorujemy liśćmi kolendry oraz dymką. Smacznego!