Dorsz z warzywami i kaszą gryczaną w bulionie
Delikatna zupa rybna z kaszą gryczaną i warzywami.

Składniki
- 150 g polędwicy z dorsza
- sól, pieprz
- łyżka masła
- 300 ml bulionu rybnego
- marchewka
- 2 szalotki
- 2 łyżki sosu sojowego
- łyżka cukru
- łyżka octu ryżowego
- 200 g kaszy gryczanej, ugotowanej
- pół pęczka kolendry
- 3 łyżki oleju
- dymka
Sposób przygotowania:
Do garnka wlewamy bulion rybny. Dodajemy pokrojoną w zapałkę marchew, szalotkę. Wlewamy sos sojowy oraz cukier. Gotujemy całość 4 minuty. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Polędwice z dorsza dokładnie osuszamy oraz solimy. Rozgrzewamy patelnie z olejem. Rybę smażymy 3 minuty z jednej strony. Przewracamy na drugą stronę, dodajemy zimne masło. Dorsza podczas smażenia oblewamy rozpuszczonym masłem. Następnie zdejmujemy na ręcznik papierowy, aby odsączyć nadmiar tłuszczu. W głębokim talerzu układamy na spodzie ugotowaną kaszę gryczaną, na niej rybę z warzywami. Całość zalewamy bulionem do ¾ wysokości kaszy. Dekorujemy liśćmi kolendry oraz dymką. Smacznego!